Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Milićević: Nisam blokirala nabavu testova za detekciju koronavirusa

Milićević je rekla kako o razlozima smjene prethodnog saziva kriznog stožera sada neću polemizirati, za to će doći vrijeme.

26.03.2020. 10:12 / Izvor: Akta.ba

Povodom medijskih spekulacija, nastalih nakon imenovanja novog Federalnog stožera civilne zaštite i obrazloženja da prethodni saziv „nije odgovorio na zadatke kao što je nabava medicinske opreme“, zapovjednica Federalnog stožera civilne zaštite i ministrica financija FBiH, Jelka Milićević, najoštrije je osudila pokušaje dezinformiranja javnosti i tvrdnje da je ona osoba zbog koje kasne određene odluke, a na štetu zdravlja građana.

"Niti jednog trenutka, ni na koji način, nisam, niti ću blokirati nabavu testova za detekciju koronavirusa ili bilo koje druge zdravstvene opreme. Zahtijevam i zahtijevat ću jedino da se u ovoj kriznoj situaciji mora slušati liječnička struka i Zavod za javno zdravstvo, koji daju konačnu riječ koliko i koje vrsta testova i medicinske opreme se nabavlja", naglasila je Miličević.

Kao jedan od dokaza da blokada nije postojala javnosti se daje na uvid Odluka o nabavi materijala i opreme od 20. 3. 2020. iz koje je vidljivo da se za nabavu 30.000 komada testova za detekciju Cov 2019 odobrava 1.386.600,00 KM, a koji se u FBiH očekuju već tijekom sutrašnjeg dana.

"O razlozima smjene prethodnog saziva kriznog stožera sada neću polemizirati, za to će doći vrijeme, no javnost mora znati da je Vlada FBiH usvojila sve njegove izvještaje o radu i provedbi mjera na svim razinama", istaknula je zapovjednica Federalnog stožera civilne zaštite, naglasivši da su sredstva u Proračunu Federacije BiH za borbu protiv koronavirusa osigurana i neupitna.

Na kraju poziva sve predstavnike vlasti, mjerodavnih institucija i liječničke struke u Federaciji BiH da u ovoj teškoj situaciji rade zajedno na dobrobit svi  građana i poštujemo sve preporuke nadležnih tijela jer je to jedini način da sačuvamo zdravlje svih nas.

PREUZMI DOKUMENT:
Odluka o testovima

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti