Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ministar Vranić: Danas izdajem novu naredbu za Kanton Sarajevo

17.03.2021. 10:32 / Izvor: TVSA

Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo rekao je da će danas izdati novu naredbu, koja će se odnositi na mobilizaciju svog zdravstvenog kadra uključujući i privatni sektor.

"Danas ću izdati naredbu o mobilizaciji svog zdravstvenog kadra, uključujući i privatni sektor. Svi ćemo morati preuzeti teret borbe, da to ne budu samo domovi zdravlja, Opća bolnica i KCUS", rekao je Vranić za TV Sarajevo, dodavši da će ova naredba poboljšati uslove za pacijente.

Vranić je u izjavi za TV Sarajevo poručio i to da u Kantonu Sarajevo ima dovoljno kisika za zdravstvene ustanove, ali:

"Problem je da se mora racionalnije koristiti kisik, mora se bolje kontrolisati. Treba izvršiti inspekciju instalacija, da vidimo mogu li to podnijeti. Zdravstvene ustanove moraju odrediti nabavljanje kisika, napraviti procjenu potrošnje i obnavljanja njihovih zaliha. Ako ne mogu sami – onda će se potruditi Vlada KS. Potrošnja kisika je enormna u Evropi, a samo je firma Messer ovlaštena za punjenje", dodao je.

On je kazao da u ovim momentima niko ne smije stvarati paniku, pogotovo ne oni koji su na čelu zdravstvenih ustanova.

"Jer ako ljekari počnu ulaziti u paniku – imamo problem sa liječenjem", rekao je ministar Vranić za TV SA.

Na koncu je dodao da je riješen problem sa naplatom poziva prema covid call centrima, te da su oni od sada besplatni za sve građane.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti