Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Mjere Vlade RS ispunile privredna očekivanja

19.05.2020. 07:34 / Izvor: SRNA

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević izjavio je sinoć da su mjere Vlade RS koje se odnose na privredu s ciljem ublažavanja posljedica pandemije virusa korona zadovoljavajuće i da su ispunile očekivanja.

"To se može vidjeti i od poslovne zajednice sa kojom smo u stalnoj komunikaciji - sa Privrednom komorom i Unijom udruženja poslodavaca RS-a, sa kojima zajednički djelujemo s ciljem iznalaženja što boljih rješenja usmjerenih ka privredi i privrednicima, ali i radnicima", rekao je Petričević za RTRS.

On je izrazio nezadovoljstvo nivoom podrške od zajedničkih institucija, te napomenuo da se BiH i ovom prilikom pokazala kao nefunkcionalna država, prije svega, u elementarnim stvarima, bitnim i za RS i Federaciju BiH.

On je naveo i da, što se tiče raspodjele novčanih sredstava odobrenih od Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, Republika Srpska nije u mogućnosti da dođe do njoj pridajućeg dijela sredstava.

"Međutim, Vlada RS-a je kroz svoje aktivnosti i emisiju trezorskih zapisa i svega onog učinjenog u protekla dva mjeseca obezbijedila likvidnost budžeta, tako da se redovno izmiruju sve obaveze, kao i obaveze prema penzionerima i druga socijalna davanja", rekao je Petričević.

On je naglasio da su se poslodavci u uslovima pandemije virusa korona ponašali odgovorno i slušali sugestije Vlade RS-a u vezi sa očuvanjem radnih mjesta.

U tom kontekstu Petričević je naveo da je na biroima Zavoda za zapošljavanje prijavljeno 3.000 radnika, od kojih je 1.500 imalo ugovor na neodređeno, te naglasio da je istovremeno došlo i do povećanja zaposlenih lica u pojedinim sektorima djelatnosti.

On je naveo da su među tim sektorima prerađivačka industrija, zatim industrija kože, tekstila i obuće, gdje je došlo do preusmjeravanja proizvodnje, kao na primjer proizvodnje zaštitnih maski.

Prema njegovim riječima, postoje primjeri takvih firmi koje su ostvarile ozbiljne, dugoročne ugovore sa inopartnerima i koje sada imaju potrebu za novim zapošljavanjem.

Petričević je pozvao građane Republike Srpske da kupuju domaće proizvode, jer time ostaje više novca u RS-u , ali i njenim građanima se time obezbjeđuje više radnih mjesta, te naglasio da trend kupovine domaćih proizvoda treba nastaviti i u narednim vremenima.

"Ono na čemu trebamo u budućem vremenu raditi, posebno u sferi drvoprerade i metalne industrije, je da se obezbijedi viši stepen obrade, čime će se obezbijediti i kvalitetniji proizvodi koji će biti prepoznatljivi i na našem i na stranom tržištu", dodao je Petričević.

On je rekao da će se posvećivati veća pažnja digitalnom poslovanju, jer je situacija sa virusom korona pokazala da ona privredna društva koja su ušla u proces digitalizacije u ranijem periodu "sada to mogu i da naplate", te dodao da su takve kompanije zabilježile veći nivo prometa i svega ostalog bitnog za poslovanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti