Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Moguće uspostavljanje avionske linije između Sarajeva i Pekinga

27.04.2018. 15:56 / Izvor: Akta.ba

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko održao je sastanak sa ambasadoricom Narodne Republike Kine u Sarajevu Chen Bo.

Teme sastanka bile su unapređenje zračnog prometa između dviju zemalja sa mogućnošću uspostave avionske linije Sarajevo – Beograd – Peking, te nominacija Bosne i Hercegovine za domaćina ministarske konferencije 16+1, što je ministar Jusko inicirao na posljednjem sastanku ove konferencije.

Ministar Jusko sa ambasadoricom Bo je usaglasio da će u narednomom periodu zajednički raditi na svim onim procedurama koje su neophodne za potpisivanje Sporazuma o unapređenju zračnog prometa između BiH i Kine. Saglasni su da se sve aktivnosti koje su vezane za ovaj sporazum ne trebaju odugovlačiti, već ih što prije treba završiti i sporazum potpisati.

Kako je istakla ambasadorica Bo, Kina i dalje daje svoju podršku našoj zemlji da 2019. godine bude domaćin jednom od formata ministarskog sastanka 16+1.

Ambasadorica Bo je naglasila turistički potencijal BiH i istakla da je broj turista koji dolaze iz Kine kako bi posjetili našu zemlju porastao za 130 do 140 posto. Ovaj broj će sigurno znatno porasti nakon stupanja na snagu Sporazuma o bezviznom režimu za kineske državljane.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti