Mustafa Mujezinović: Očekujemo stabilniju narednu godinu

23.11.2009. 16:15 / Izvor: eKapija.ba
Mustafa Mujezinović: Očekujemo stabilniju narednu godinu

Na poziv Američke privredne komore u BiH, premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović prisustvovao je, 23. novembra 2009. godine, radnom ručku u svojstvu gosta govornika, a tema izlaganja bila je "Ekonomska situacija u BiH i stvaranje poslovnog ambijenta za investiranje". Osvrćući se na dosadašnji rad, premijer Mujezinović kazao je kako je u proteklih pet mjeseci od kada je preuzeo tu funkciju, Vlada FBiH većinu kapaciteta utrošila na rješavanje socijalnih problema, dodajući kako je to bio veoma težak period i da je on dobrim dijelom prebrođen, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade FBiH.

"Očekujemo stabilniju narednu godinu. Namjera nam je da budžet FBiH za 2010. godinu, ako ne kao razvojni, onda projektiramo kao stabilizirajući uz određenu razvojnu komponentu. Bosna i Hercegovina je proteklo vrijeme bila u negativnom fokusu. Tek što smo ostvarili izvjestan rast i uspon, došla je svjetska ekonomska kriza i zabilježili smo pad. Ali, sada privreda Federacije BiH pokazuje znakove oporavka i rasta", dodao je Mujezinović.

Optimizam i dobru perspektivu premijer Mujezinović vidi i u deblokiranju rada Elektroprijenosa BiH, kao i sredstava koja stoje neiskorištena na računu ove kompanije. Također, istakao je premijer, Federacija BiH ima mnogo bilateralnih ponuda za razvojne, kao i kredite za infrastrukturne projekte, kao što su izgradnja autoputa na Koridoru Vc i rekonstrukcija željeznica. Kao najveću šansu za razvoj privrede istakao je proizvodnju električne energije

"Vlade brojnih evropskih zemalja, kao i velike kompanije, nude nam finansijska sredstva, ali i robe i usluge za izgradnju elektroenergetskih objekata. U ovom trenutku možemo prodati električne energije koliko god je proizvedemo. Sada je izvozimo, ali ako ništa ne uradimo u narednom desetljeću, bit ćemo primorani da je 2018. godine uvozimo. Stoga moramo vrlo brzo povući određene poteze", dodao je Mujezinović.

Premijer je kazao i kako je namjera aktivirati i neiskorištena sredstva Razvojne banke

Federacije BiH kao i projektirati u budžetu FBiH za 2010. godinu sredstva za sufinasiranje njenog rada. Dodao je i da Vlada FBiH namjerava naći načina da povlasticama i poticajima privuče strane investitore, ali i da olakša poslovanje domaćim poslodavcima.

"Vidim bolju perspektivu. Naredna godina bi trebala biti bez socijalnih udara. Ključni momenat je novi nacrt budžeta koji mora imati i razvojnu komponentu", zaključio je Mujezinović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti