Na Ekonomskom forumu u Poljskoj predstavljeni potencijali razvoja tržišta nekretnina u BiH

06.09.2012. 08:42 / Izvor: eKapija.ba
Na Ekonomskom forumu u Poljskoj predstavljeni potencijali razvoja tržišta nekretnina u BiH

Na drugom danu Ekonomskog foruma u Krynicama, u Poljskoj Goran Nedić, predsjednik upravnom odbora Američko-bosanske fondacije učestvovao je na panelu "Kriza predstavlja i mogućnost za poslovne ljude" na kojem su govorili i Jaroslaw Myjak, podpredsjednik PKO banke iz Poljske, Miroslaw Skiba, član upravnog odbora WBK banke iz Poljske, Alexey Zinovyev, predsjednik privredne komore Kaliningrada iz Rusije, Boyan Ivantchev, profesor na univerzitetu u Sofiji, te Cristina Vasiloiu, generalni direktor Euromonitoring fondacije iz Rumunije.

Nedić je rekao da bi usklađivanje regulative u okviru BH bankarskog sektora sa evropskom(European Banking Authority) i svjetskom regulativom (Basel Committee for Banking Supervision) omogućilo bankama u BiH da značajno snize kamatne stope, produže rokove plasmanima i povećaju nivo kreditiranja.

"Odlučna i brza akcija enitetskih parlamenata i agencija za bankarstvo je neophodna s ciljem harmonizacije zakona i propisa sa pozitivnom svjetskom praksom. Bez ovoga moraćemo da svoj razvoj baziramo na teško dostupnim sredstvima iz inostranstva", dodao je Nedić.

Mujo Selimović, direktor MIMS grupacije, govorio je na panelu "Potencijal za razvoj komercijalnog tržišta nekretnina u centralnoj i istočnoj Evropi".

Selimović je pristutnim učesnicima Foruma predstavio potencijal razvoja tržista nekretnina u BiH.

"Postoji veliki prostor za rast tržista nekretina, ali je direktno vezan za više faktora i preduslova koji trebaju biti ispunjeni, a među kojima su najznačajniji formalno-pravni uslovi, odnosno riješeni problemi sa zemljišnim knjigama i procedurama promjene vlasništva, dostupom kvalitetnih izvora finansiranja kao i rastom ekonomije u cjelini," rekao je Selimović.

Uz Selimovića, na panelu su govorili Marcin Sobczyk, direktor Varšavskog ureda Dow Jones-a i Wall Street Journal-a iz SAD-a, Pawel Panczyj, savjetnik u Ernst & Young u Poljskoj, Wojciech Pisz, direktor financijske firme Cushman & Wakefield te Jeroen Van Der Toolen, izvršni direktor za centralnu i istočnu Evropu Ghelamco iz Poljske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti