Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Na području Tuzle zabilježeno 30 reaktiviranja klizišta

Služba Civilne zaštite Tuzlanskog kantona od 19. januara zabilježila je 30 reaktiviranja klizišta na području grada, što je izazvano usljed obilnih padavina.

22.01.2015. 08:37 / Izvor: eKapija.ba

Služba Civilne zaštite Tuzlanskog kantona od 19. januara zabilježila je 30 reaktiviranja klizišta na području grada, što je izazvano usljed obilnih padavina. Stručni tim Civilne zaštite i Tim za monitoring konstantno obilaze teren i lokacije na kojima je registrovano reaktiviranje tla. Te lokacije, Badre, Solina, Grabovica, Lipnica-Matići, MZ Centar-Borić i Kojšino, su od ranije poznate.

Radi se o naseljima u kojima se građani susreću s problemom zone slijeganja zemljišta, zatim zonom klizišta pa i loše gradnje objekata.

Prikupljanjem podataka i obilaskom terena i lokacija utvrđeno je da se preventivnim djelovanjem smanjio rizik od većeg reaktiviranja klizišta. Moguće su manje pojave pukotina u tlu i premještanja manjih takozvanih sekundarnih dijelova tijela klizišta u procesu uspostavljanja prirodne ravnoteže.

Ne očekuju se veći pokreti masa u navedenim zonama. Iz Službe CZ Tuzla apeluje da građani održavaju kanale, usmjeravaju ulične vode jer poslije prestanka prirodne nesreće, na snazi je drugačiji sistem provođenja određenih mjera na terenu, saopćeno je iz CZ Tuzla. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti