Na SASE nema zahtjeva za delistiranje kompanija sa kotacije: Strahovi diktiraju cijene dionica

16.03.2009. 10:12 / Izvor: Nezavisne novine
Na SASE nema zahtjeva za delistiranje kompanija sa kotacije: Strahovi diktiraju cijene dionica

Iako je finansijska kriza dovela do apsurda vrijednost dionica na tržištu kapitala u našoj zemlji, nema najava o eventualnom povlačenju emitenata sa kotacije, kao što je to slučaj u Hrvatskoj.

Hrvatski "Agrokor" najavio je da će dionice nekih od svojih kompanija, prije svega onih čijim se dionicama malo trguje, povući sa kotacije Zagrebačke berze, a o ovom delistiranju sa berze, prema izvještajima hrvatskih medija, razmišljaju i u drugim kompanijama.

"Na vrijednost dionica utiču pesimizam, strahovi, neizvjesnost. Jednostavno, odlučujući je psihološki faktor, a ne finansijske performanse kompanija", ističe Zlatan Dedić, direktor Sarajevske berze (SASE).

On je kazao da su sve tri kompanije na kotaciji SASE i dalje prisutne na ovom prestižnom tržištu, a da je "Klas", koji je ranije najavljivao delistiranje, odustao od tih nakana. Troškovi kotacije za kompaniju su nekoliko hiljada KM i, kako navodi, nisu toliko veliki da bi zbog njih odustala od prednosti koje ovaj segment tržišta donosi.

U "Sarajevo-osiguranju", jednoj od tri kotirane kompanije na SASE, ističu da su proteklu godinu završili kao lider na bh. tržištu osiguranja, sa 1,6 miliona KM dobiti. Sa druge strane, vrijednost dionica je ispod svakog nivoa i bez ikakve realne veze s finansijskom stabilnošću i poslovnim rezultatima.

"Zbog takve situacije, ozbiljno ćemo razmisliti o našoj daljoj poziciji na kotaciji SASE. Pitanje je da li imidž i respektabilna pozicija `Sarajevo-osiguranja` treba da budu ugroženi zbog nedostatka kapitala i aktivnosti na berzi i drugih faktora koji nemaju nikakve veze s našim poslovanjem", kaže direktor ove kompanije Midhat Terzić.

U "Bosnalijeku", čije dionice su takođe na kotaciji SASE, kažu da imaju rasprostranjenu bazu dioničara i stoga im najave o povlačenju sa prestižnog tržišta ne bi išle u prilog.

"Svjesni smo da su naše dionice potcijenjene, ali isto tako znamo da je kriza u cijelom svijetu. Ali, najbitnije od svega je da naši dioničari razumiju da dionice kompanije vrijede više nego što za njih sada mogu dobiti", ističe Nedim Vilogorac, direktor Odjela odnosa sa stranim investitorima "Bosnalijeka".

Ahmed Hodžić, direktor brokerske kuće FIMA, kaže da mogući motivi za delistiranje "Agrokorovih" firmi u Hrvatskoj leže u činjenici da je trošak kotacije na Zagrebačkoj berzi veći nego na SASE, te da su zbog poštovanja evropskih finansijskih standarda obaveze o izvještavanju kompanija mnogo veće nego kod nas.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti