Naftni terminali FBiH moraju Britancima platiti 4,5 miliona dolara

24.05.2021. 07:59 / Izvor: Avaz.ba
Naftni terminali FBiH moraju Britancima platiti 4,5 miliona dolara

Pravomoćno je presudio Visoki trgovački sud u Zagrebu 2. aprila ove godine.

Naftni terminali Federacije BiH (NTF) dužni su kompaniji „Deltagrip Trading“ iz Velike Britanije platiti odštetu višu od 4,5 miliona dolara, pravomoćno je presudio Visoki trgovački sud u Zagrebu 2. aprila ove godine.
 

"Pobijanom presudom u tački 1. izreke naloženo je tuženiku naknaditi tužitelju štetu u iznosu od 4.186.230,47 USD, zajedno s pripadajućim zakonskim zateznim kamatama od 25. maja 2009. do 30. juna 2011. po stopi propisanoj za ostale odnose", navodi se u presudi, što, prema konačnom izračunu, iznosi više od 4,5 miliona dolara. 

NTF je tužen zbog jednostranog raskida ugovora bez pravne osnove, a čime je nanesena šteta britanskoj kompaniji. Međutim, NTF nema novca da isplati traženi novac. U cijelu priču pokušava se uvući privredno društvo "Operator – Terminali Federacije" (OTF), a koje bi, prema mišljenju NTF-a, trebalo, uz prethodnu saglasnost Vlade FBiH, podići kredit i izmiriti dugovanja po spomenutoj presudi.

Upućeni u cijeli slučaj nisu sigurni je li to u interesu OTF-a, budući da NTF nema riješene imovinske odnose.

Naime, iako je NTF u vlasništvu Federacije BiH kao kompanija, sva imovina preduzeća nalazi se u susjednoj Hrvatskoj, a ista ta imovina nije nikad upisana na Federaciju BiH.

Na ovaj način otvaraju se vrata za crni scenarij da OTF izmiri sva dugovanja NTF-a, a da nakon toga susjedna Hrvatska, naprimjer, odluči prodati imovinu NTF-a bez prava prvenstva kupovine. Na ovaj način Federacija BiH ostala bi bez višemilionskih ulaganja budžetskog novca.

Podsjećamo, kompanija „Deltagrip Trading“ iz Velike Britanije saopćila je da je zaprimila presudu Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske kojom je djelimično usvojen njihov tužbeni zahtjev zbog raskida ugovora s NTF-om i da joj je dosuđena naknada štete od oko devet miliona dolara.

Naknadno je u pregovaračkom procesu između NTF-a i "Deltagripa" dogovoreno da kompanija iz Velike Britanije odustane od dijela svojih potraživanja te je iznos presude smanjen za skoro 50 posto, što je potvrđeno i konačnom presudom Visokog trgovačkog suda u Zagrebu.

Na čelu NTF-a, inače strateške firme u vlasništvu FBiH koja vrijedi više od 700 miliona KM, nalazi se Josip Tomić. Mediji su već objavljivali da je Tomić 2014. godine pravomoćno osuđen pred Županijskim sudom u Dubrovniku za privredni kriminal upravo u NTF-u. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti