Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Narodna skupština RS usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS

Narodna skupština Republike Srpske danas je na sjednici usvojila zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a sa 43 glasa "za" i dva "suzdržana".

21.10.2021. 12:31 / Izvor: Fena

Narodna skupština Republike Srpske danas je na sjednici usvojila zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a sa 43 glasa "za" i dva "suzdržana".

Poslanici opozicije nisu prisustvovali glasanju, a zakon je usvojen za samo jedan glas više od potrebne većine.

Zakon se na dnevnom redu sjednice našao po hitnom postupku, a nakon Narodne skupštine RS-a, o njemu bi trebalo odlučivati i Vijeće naroda RS-a.

Osim toga zakona, kojim je predviđeno formiranje entitetske agencije za lijekove, usvojena je i Informacija o problemima isporuke kiseonika odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek javnim zdravstvenim ustanovama u RS-u za vrijeme vanredne situacije izazvane koronavirusom.

Ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić kazao je, kada je riječ o usvojenom zakonu, da su praktično prepisali zakon koji je trenutno važeći u BiH, osim što se njime nadležnost prenosi na "novu agenciju za lijekove RS-a".

Predstavnici opozicije navode da će ovaj zakon uvesti pravnu nesigurnost na tržištu kao i to da neće riješiti problem nabavke medicinskog kisika koji je u ovom trenutku glavni problem.

Visoki predstavnik Christian Schmidt naglašava da “zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske” predstavlja ozbiljno osporavanje nadležnosti i nesmetanog funkcioniranja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Prema Ustavu BiH, entiteti su dužni u potpunosti poštivati ​​Ustav i odluke državnih institucija, poput Zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima BiH, istakli su iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

Navode da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH jedina institucija u BiH koja je ovlaštena, sposobna i opremljena da osigura da lijekovi i medicinski uređaji koji su u upotrebi u BiH budu sigurni, kvalitetni i efikasni.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti