Nedeljko Čubrilović: Građevinske firme na tenderima nude niske cijene a nakon toga se aneksima povećavaju ugovoreni iznosi ?!

14.08.2007. 13:47 / Izvor: Dnevni Avaz
Nedeljko Čubrilović: Građevinske firme na tenderima nude niske cijene a nakon toga se aneksima povećavaju ugovoreni iznosi ?!

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović upozorio je 13. avgusta 2007. na slučajeve da građevinske firme na tenderima nude veoma niske cijene za izvođenje radova, a nakon toga se aneksima povećavaju ugovoreni iznosi. "Ovakvi slučajevi iziskivali bi dodatno povećanje cijena, čime bi bili izazvani veći troškovi Vlade RS, što se ne smije dozvoliti" naglasio je Čubrilović u pisanoj izjavi i dodao da nadzorni organi moraju mnogo odgovornije vršiti kontrolu kvaliteta izvođenja radova.

On smatra da Institut za ispitivanje materijala i konstrukcija RS i sve druge institucije moraju poštovati zadate standarde i da ne smiju dozvoliti da se putevi grade nekvalitetno, a u slučaju nekvalitetno obavljenih poslova odgovorni će morati snositi posljedice oštrih sankcija.

U saopćenju povodom jučerašnjih razgovora ministra saobraćaja i veza RS sa rukovodstvom Javnog preduzeća "Putevi RS" o realizaciji aktuelnih projekata izgradnje i rehabilitacije puteva i o kontroli kvaliteta izvođenja radova, navodi se da je posebno bilo riječi o izgradnji autoputa na trasi Banja Luka – Bosanska Gradiška.

Direktor JP "Putevi RS" Mladen Lazendić istakao je da je do sada riješeno 85 % eksproprijacije zemljišta, naglašavajući da treba pozvati relevantne organe da prioritetno rješavaju zahtjeve koji se odnose na rješavanje imovinsko – pravnih poslova, kao i poslova od općeg interesa za RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti