Neuspjela javna prodaja imovine Tvornice kartona i ambalaže Cazin

10.03.2012. 09:47 / Izvor: Fena
Neuspjela javna prodaja imovine Tvornice kartona i ambalaže Cazin

U Općinskom sudu u Bihaću jučer je održana prva javna prodaja imovine stečajnog dužnika Tvornice kartona i ambalaže (TKA) Cazin, međutim zainteresiranih ponuđača nije bilo.

"Radi se većinom o zgradama i građevinskom zemljištu, čiju su ukupnu vrijednost vještaci procijenili na oko 10 miliona KM", kazao je stečajni upravnik TKA Alija Džaferbegović.

Po njegovim riječima, ukupna dugovanja TKA premašuju milion maraka. Od toga 900.000 maraka su potvrđena potraživanja, dok se za 200.000 još vode sporovi na sudu.Najviše potraživanja ima 30-ak bivših radnika za neisplaćene plaće, te Porezna uprava za neuplaćene doprinose.

"Ovim se višegodišnja agonija radnika nastavlja, ali mi ne gubimo nadu, s obzirom na to da je imovina atraktivna, te ne sumnjamo da će se na kraju i prodati", kazao je jedan od bivših radnika i predstavnik Sindikata Refik Samardžić.

Po njegovim riječima, pojedinačna potraživanja radnika kreću se u prosjeku oko 15.000 KM za neisplaćene plaće, plus kamata. Nakon neuspjele privatizacije dijela imovine TKA, sud je u martu 2010. donio odluku o prestanku djelovanja društva. Naloženo je pokretanje likvidacionog postupka, kojim su se prema procjenama trebala namiriti sva potraživanja. Kako bi se osigurala ravnomjernost naplate za sve povjerioce, jer novaca nije bilo dovoljno za sve, pokrenut je stečajni postupak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti