Nj. E. Jan Braathu, veleposlanik Kraljevine Norveške posjetio VTK BiH

31.07.2008. 15:58 / Izvor: Vanjskotrgovinska komora BiH
Nj. E. Jan Braathu, veleposlanik Kraljevine Norveške posjetio VTK BiH

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Milan Lovrić je sa suradnicima danas primio Nj. E. Jana Braathua, a sastanku je prisustvovala i novoimenovana veleposlanica BiH u Kraljevini Norveškoj Elma Kovačević.

Dosadašnji poslovni kontakti dviju država, nažalost, nisu dali željene rezultate, ali je zajednička konstatacija da mogućnosti postoje. Analiza vanjskotrgovinske razmjene pokazuje da se suradnja odvija prvenstveno u metalskom i strojarskom sektoru, te u tekstilnoj, drvnoj i hemijsko-farmaceutskoj industriji, navodi se u saopćenju.

Veleposlanik Braathu je skrenuo pažnju na još uvijek negativnu percepciju Bosne i Hercegovine u Norveškoj, postojanje potrebe da se intenzivno poradi na mijenjanju te slike i sugerirao da se naredna predstavljanja bosanskohercegovačkog gospodarstva u njegovoj zemlji baziraju na detaljne sektorske prezentacije, jer smatra da bi se na taj način norveške gospodarstvenike moglo potaknuti da uspostave kontakte sa našim firmama. Kao primjere dobre norveško-bosanskohercegovačke suradnje naveo je nekoliko poduzeća koja već ostvaruju značajne uspjehe i uvelike utječu na porast trgovinske razmjene dviju zemalja.

Norveški Stadkraft je potpisao ugovor o razvoju energetskog sektora sa Republikom Srpskom, a zainteresirani su i za isti takav sa Federacijom BiH. Nj. E. Braathu smatra da takva jaka imena norveškog gospodarstva šalju jaku poruku manjim firmama u Norveškoj i također značajno utječu na izmjenu percepcije BiH.

S obzirom da norveški komorski sustav nije razvijen, nego su poduzeća grupirana u sektorske federacije, dogovoreno je da se daljnja suradnja pokuša postaviti tako da se kompanije jedne drugima sektorski i predstave. Veleposlanici će do kraja godine pokušati ispitati mogućnosti organiziranja što skorijih poslovnih susreta gospodarskih zajednica.

U ime Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, predsjednik Lovrić je naglasio da Komora stoji na raspolaganju svim svojim resursima, kako našem Veleposlanstvu u Norveškoj, tako i Veleposlanstvu Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti