Norveški "Statkraft" zainteresiran za ulaganja u energetiku RS-a

24.01.2008. 09:21 / Izvor: Fena
Norveški 'Statkraft' zainteresiran za ulaganja u energetiku RS-a

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik i predstavnici kompanije "Statkraft", najvećeg proizvođača električne energije u Norveškoj i jednog od vodećih u Evropi, razgovarali su jučer o mogućnostima da ova kompanija učestvuje u revitalizaciji postojećih i izgradnji novih energetskih postrojenja u Republici Srpskoj.

Predstavnici kompanije "Statkraft" su izrazili spremnost da zajedno sa "Elektroprivredom Republike Srpske" učestvuju u realizaciji projekata u oblasti hidroenergije na Vrbasu, Neretvi i Drini, saopćeno je danas nakon razgovora u Banjoj Luci.

Dodik je rekao da je entitetska Vlada opredijeljena za saradnju sa norveškom kompanijom "Statkraft", kao i sa drugim kompanijama koje žele da investiraju u RS-u i zapošljavaju nove radnike.

Predstavnici "Statkraft-a" su upoznali Dodika da ova kompanija godišnje proizvodi oko 42 TWh električne energije i da je u 2006. godini ostvarila ukupne prihode više od dvije milijarde evra, te da posluje u Norveškoj, Švedskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Holandiji, Bugarskoj, Srbiji i Rumuniji.

Razgovoru je prisustvovao i ambasador Kraljevine Norveške u BiH Jan Braathu i ministar privrede, eneregetike i razvoja Rajko Ubiparip.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti