Nova rješenja kritikuju i notari i privrednici

23.10.2013. 08:03 / Izvor: Nezavisne novine
Nova rješenja kritikuju i notari i privrednici

U Vladi RS smatraju da će nova uredba omogućiti da se domaća fizička i pravna lica, kao i strani investitori, prilikom registracije privrednih subjekata maksimalno rasterete troškova notarskih usluga.

Vlada RS predložila je izmjenu notarskih naknada i nagrada s ciljem da se privrednici, prilikom registracije firmi, rasterete troškova notarskih usluga. Međutim, novim rješenjima je, pored notara, nezadovoljna i Privredna komora RS, tvrdeći da pojedine odredbe, štaviše, poskupljuju proces registracije.

U Vladi RS smatraju da će nova uredba omogućiti da se domaća fizička i pravna lica, kao i strani investitori, prilikom registracije privrednih subjekata maksimalno rasterete troškova notarskih usluga.

Kažu da se predloženom uredbom direktno doprinosi ispunjenju jednog od ciljeva Ekonomske politike RS za 2013, odnosno podrške privredi i unapređivanju poslovnog okruženja kroz nastavak reforme procesa započinjanja poslovanja, smanjenje administrativnih barijera i taksi u toku poslovanja.

Naime, Vlada RS je izmjenama Uredbe o određivanju nagrada i naknada notarima smanjila notarsku tarifu za obradu osnivačkih akata privrednih društava, ustanova i ostalih poslovnih subjekata sa 300 na 200 KM bez PDV-a.

Notarima se, takođe, uvodi obaveza da u kancelariji jasno istaknu obavezne notarske radnje s cijenom usluge, kao i ukupne troškove registracije, te usluge koje stranka može tražiti od notara.

Irena Mojović, predsjednik Notarske komore RS, danas nije željela komentarisati predloženu uredbu, ali su "Nezavisne" u posjedu dopisa te asocijacije Ministarstvu pravde RS u kojima su izrazili protivljenje novim rješenjima.

Notari su tako, između ostalog, ukazali da im je prošle godine nagrada smanjena za 35 odsto, a ove godine za dodatnih 33 odsto.

"Poznato vam je da notari za svoj rad odgovaraju svojom imovinom, ali da oko 85 odsto notara nije u mogućnosti da svojom zaradom održi ili poveća svoju imovinu. Postavlja se i pitanje istinitosti zakonskih garancija datih građanima i poslovnim subjektima o tome da notar odgovara za štetu stranci svom svojom imovinom, ako tu imovinu notar ne može održati niti uvećati", ističe se u dopisu Notarske komore RS.

Ono što je, pak, sporno za Privrednu komoru RS je predloženo uvođenje novih tarifnih brojeva za ovjeru potpisa osnivača jednočlanog društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.). Ako je osnivač jednočlanog d.o.o. fizičko lice, notarska nagrada iznosiće sedam bodova (3,5 KM), a ako je osnivač pravno lice, onda će iznositi 90 bodova (45 KM), s tim da su notari tražili 210 bodova (105 KM).

"Izdavanje ovjere potpisa osnivača ili ovlaštenog lica kod jednočlanih d.o.o. u posebnu kategoriju je nepotrebno i nije u skladu s ciljevima reforme registracije poslovanja koja se odnosi na pojeftinjenje procedure osnivanja i poslovanja privrednih društava", kazao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

On, takođe, navodi da propisi koji regulišu ovu oblast u zemljama u okruženju, poput Hrvatske i Slovenije, ne sadrže predložene odredbe, dok se ovjere potpisa kreću od osam maraka u Hrvatskoj do 28 KM u Sloveniji.

Privrednici stoga dotične odredbe smatraju nepotrebnim, ističući da poskupljuju proces registracije privrednih subjekata i privredni ambijent RS čine manje konkurentnim u odnosu na okruženje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti