Od 1. juna zabrana uvoza polovnih automobila sa Euro 4 i novih sa Euro 5 motorom

27.04.2019. 09:11 / Izvor: Blic
Od 1. juna zabrana uvoza polovnih automobila sa Euro 4 i novih sa Euro 5 motorom

Prema riječima ministra Mirka Šarovića, odluka je privremenog karaktera i može se produžavati ukoliko se pokažu dobri efekti.

Bosna i Hercegovina od 1. juna zabranjuje uvoz polovnih automobila sa motorom Euro 4 i novih automobila sa motorom Euro 5. Stupanjem na snagu odluke o minimumu standarda prilikom uvoza vozila, biće moguć uvoz polovnih automobila samo ako ispunjavaju standard Euro 5 i novih sa Euro 6 motorom.

To znači da će u BiH biti moguće uvoziti polovna vozila stara do deset godina, prenosi Blic.

Odluku je donijelo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, a na osnovu zahtjeva Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH osnovanog pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH.

"Cilj je da imamo bolju ispravnost vozila i manje nesreća na putevima, manju zagađenost i zdraviju životnu sredinu, više novca u budžetima i na kraju ispunjavanje uslova za prijem u Evropsku uniju u kontekstu smanjenja ugljen-dioksida", kaže predsjednik Udruženja Haris Muratović.

Muratović kaže da je odluka iz 2016. godine kojom je, također, ograničen uvoz automobila, donijela višestruke koristi za širu društvenu zajednicu. Smanjena je prosječna starost uvezenih vozila na 8,5 godina, smanjen je broj uvezenih polovnih vozila i povećan uvoz novih.

Bosna i Hercegovina već ima najstariji vozni park u Evropi i regionu, jer je oko 80% registrovanih vozila starije od deset godina. Zbog toga je Udruženje zatražilo hitno uvođenje ograničenja uvoza polovnih vozila koja ne ispunjavaju standarde minimum Euro 5 norme izduvnih gasova, u odnosu na sadašnjih Euro 4. Takođe, ograničava se i uvoz novoproizvedenih motornih vozila koja ne ispunjavaju stadarde Euro 6 norme.

Predloženo privremeno ukidanje carina na električne automobile

Također na inicijativu Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je prethodno odlučilo da u proceduru Savjeta ministara BiH uputi odluku o privremenoj suspenziji i smanjenju carina pri uvozu električnih i novih vozila. Odluka bi se primjenjivala do 31. decembra 2019. godine.

Prema riječima ministra Mirka Šarovića, odluka je privremenog karaktera i može se produžavati ukoliko se pokažu dobri efekti.

Ministarstvo je prethodno saopštilo da je predloženo da se carinska stopa na uvoz novoproizvedenih automobila, koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima Bosna i Hercegovina ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji sa dosadašnjih 15% na 5% i to za automobile s pogonom na benzin, dizel i hibridna vozila, a da se sa 5% na 0% smanji carinska stopa na automobile na električni pogon.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti