Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Od sutra ukidanje karantina u RS, dozvoljeno okupljanje do 50 osoba

11.05.2020. 16:19 / Izvor: SRNA

Štab za vanredne situacije Republike Srpske donio je odluku da se van snage stavi ranija odluka o karantinima pri graničnim prelazima i lokalnim karantinima.

"To znači da će od sutra u 6 časova lokalne zajednice imati obavezu da raspuste lokalne karantine i upute osobe na kućnu izolaciju do 14 dana. Odnosno, ako je neko bio u karantinu pet dana, u kućnoj izolaciji će provesti još devet dana", rekao je ministar zdravlja RS Alen Šeranić.

On je dodao da će se na graničnim karantinima takođe od sutra od šest časova izdavati rješenja o kućnoj izolaciji. Istakao je da vozači u međunarodnom prevozu neće ići u izolaciju i samo će biti evidentirani.

"Svaka osoba iz karantina neće biti testirana, već se upućuje u kućnu izolaciju, a u slučaju pojave simptoma, odmah se javlja porodičnom doktoru. Isto će biti predviđeno za sve koji ulaze u Republiku Srpsku u skladu sa rješenjem, o kućnoj izolaciji", rekao je Šeranić.

Van snage stavljen je i zaključak Republičkog štaba o okupljanju maksimalno tri osobe, sada je taj broj maksimalno 50. Još uvijek nije dozvoljeno masovno ukupljanje na javnom prostoru.

"Moraju se i dalje držati sve lične preventivne mjere, nošenje maski, rukavica u zatvorenom javnom prostoru te držanje distance, minimalne udaljenosti od dva metra", rekao je Šeranić.

On je pojasnio da će osobe koje dolaze iz inostranstva morati da provedu 14 dana u kućnoj izolaciji.

"Kazne za kršenje kućne izolacije su od 1.000 KM do 3.000 KM i bit će nastavljena kontrola poštovanja te mjere.", kaže Šeranić.

On je dodao da lica koja budu upućena u kućnu izolaciju neće biti odmah testirana.

"U slučaju pojave simptoma i naglog pogoršanja zdravstvenog stanja treba odmah da se jave porodičnom ljekaru, službi hitne pomoći ili higijensko-epidemiološkoj službi u mjestu prebivališta kako bi im bila ukazana pomoć", rekao je Šeranić, navodeći da će svi dobiti jasna uputstva o tome šta kućna izolacija podrazumijeva i na koji način treba da se ponašaju oni i njihovi ukućani.

Kada je riječ o vozačima u međunarodnom transportu, on je naveo da će inspektori imati obavezu samo da ih evidentiraju i neće im biti izdavana rješenja o kućnoj izolaciji.

"Lica koja u pograničnom području obavljaju poljoprivrednu djelatnost moći će da to rade i dalje, ali će morati pokazati dokumenta republičkom inspektoru kako im ne bi izdao rješenje o kućnoj izolaciji. Kada je riječ o stranim državljanima i državljanima BiH koji su u radnom odnosu u preduzećima u pograničnom području, oni će morati pokazati identifikacioni dokument i dokaz o zaposlenju kako bi nesmetano prelazili granicu", rekao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, sva lica kojima će biti odobren prelazak granice bez odlaska u kućnu izolaciju moraju da se pridržavaju ličnih mjera koje podrazumijevaju korištenje maski, odnosno maski i rukavica ako su u zatvorenom prostoru.

On je dodao da će Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo sa Institutom za javno zdravstvo i zdravstvenim ustanovama napraviti plan testiranja učenika i studenata koji se školuju u inostranstvu.

Prema njegovim riječima, nalaz poslije testiranja mora biti negativan i star između 48 i 72 časa kako bi učenici u studenti mogli da pređu granicu.

Ministar zdravlja RS je takođe odlučeno da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo sa Institutom za javno zdravstvo i zdravstvenim ustanovama naprave plan testiranja učenika i studenata koji se školuju u inostranstvu.

"Molimo učenike i studente za razumijevanje jer nas čeka veliki posao da bismo im omogućili odlazak u mjesto školovanja", naglasio je Šeranić. 

Šeranić je takođe rekao da ostaje na snazi mjera da konobari pri radu u baštama ugostiteljskih objekata moraju da nose zaštitne maske, te da je ne smiju nositi spuštene ispod brade.

"To u ovom trenutku neće biti regulisano na drugačiji način, ali ćemo ispratiti kako se stvari odvijaju na terenu, te u skladu sa epidemiološkom situacijom donositi odluke i preporučivati mjere", rekao je Šeranić.

Na pitanje novinara da li će to biti regulisano na neki drugi način ili će biti nastavljeno pisanje kazni po tom osnovu, Šeranić je rekao da u ovom trenutku neće biti promjena.

On je ponovio da relaksiranje mjera ne znači i relaksiranje ponašanja građana, već da je potrebno pojačati disciplinu i odgovornost kako ne bi došlo do širenja virusa korona. 

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti