Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Odabrani UN indikatori za mjerenje napretka u Bosni i Hercegovini

09.04.2018. 09:16 / Izvor: Akta.ba

Ujedinjene nacije usvojile su Agendu za održivi razvoj do 2030. godine. U okviru 17 ciljeva održivog razvoja i 169 podciljeva pokriven je širok spektar pitanja okolišnog, socijalnog i ekonomskog razvoja u područjima kao što su siromaštvo, sigurnost opskrbe hranom, zdravlje, obrazovanje, klimatske promjene, rodna ravnopravnost, infrastruktura, održiva potrošnja i proizvodnja i socijalna pravda. Svaka zemlja, članica UN-a treba, u skladu sa vlastitim specifičnostima i uslovima razvoja, definisati vlastite ciljeve i pratiti njihovu realizaciju.

Agencija za statistiku BiH je po prvi put za svaki UN cilj odabrala po jedan indikator za mjerenje napretka u Bosni i Hercegovini i ocijenila kretanje održivog razvoja. Cilj izrade ovih indikatora je da se, prije svega promoviše Programa za održivi razvoj 2030 u Bosni  i Hercegovini, kao i da se kreatorima dugoročnih politika i donosiocima odluka obezbijede mjerljivi pokazatelji stanja u ekonomskoj, socijalnoj i okolišnoj oblasti, te olakša  definisanje ciljeva i izrada strategija i akcionih planova održivog razvoja do 2030. godine.

Svih 17 indikatora prezentirano je kroz grafički prikaz, od kojih 7 pokazuju pozitivan trend (i kreću se u smjeru veće održivosti), 4 indikatora pokazuju neutralan trend, 4 indikatora pokazuju negativan trend (i kreću se smjeru veće održivosti), 4 indikatora pokazuju neutralan trend, 4 indikatora pokazuju negativan trend (i kreću se u smjeru manje održivosti), dok su 2 indikatora bez ocjene jer su podaci dostupni samo za jednu godinu, saopćeno je iz Agencije za statitiku BiH.

PREUZMI DOKUMENT:
UN CILJEVI ODRŽIVOG RAZVOJA

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti