Onemogućen tranzit kamiona: Bh. privrednici traže hitno preispitivanje odluke Hrvatske

25.05.2021. 10:27 / Izvor: Akta.ba
Onemogućen tranzit kamiona: Bh. privrednici traže hitno preispitivanje odluke Hrvatske

Udruženje Pozitiv koje okuplja privrednike iz BiH reagiralo je zbog nove odluke Hrvatske prema kojoj privrednici iz BiH, ali ni iz ostalih zemalja, neće moći prevoziti robu kamionima.

Udruženje Pozitiv koje okuplja privrednike iz BiH reagiralo je zbog nove odluke Hrvatske prema kojoj privrednici iz BiH, ali ni iz ostalih zemalja, neće moći prevoziti robu kamionima preko pet graničnih prijelaza između ove dvije države. 

Podsjetimo, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske usvojilo je Pravilnik o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku. Pravilnikom su određene javne ceste po kojima se smije odvijati tranzitni promet vozila ili skupa vozila sa ili bez tereta čija ukupna masa prelazi 7.5 tona i/ili koja su sama ili s priključnim vozilom duža od 14 metara.

Očekuje se da će ovaj potez imati posljedice po bh. ekonomiju, zbog čega iz Udruženja pozitiv traže hitno preispitivanje Pravilnika te da se u cilju dobrosusjedskih odnosa omogući transpartentan i slobodan razvoj bosankohercegovačkog i evropskog tržišta.

Objašnjavaju da su navedenim Pravilnikom najdirektnije pogođeni privrednici iz Unsko-sanskog kantona, posebno sa područja općina Velika Kladuša, Cazin, Bužim i Bosanska Krupa, koji koriste Granični prijelaz Maljevac za izvoz u zemlje Evropske Unije, izuzimajući Republiku Hrvatsku, posredstvom teretnih vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

"Sa područja ove četiri općine oko 200 privrednih subjekata koriste ovaj tranzitni put preko graničnog prelaza Maljevac. Samo sa područja općine Velika Kladuša godišnje se realizira oko 4900 izvoza i 5600 uvoza sa kamionima čija masa prelazi 7,5 tona, što će zbog dužine puta i vremena čekanja dodatno povećati troškove za cca 2,6 miliona KM godišnje za privrednike sa područja općine Velika Kladuša", navode iz Udruženja.

Napominju da navedenim Pravilnikom Ministarstvo nije uvrstilo državnu cestu D216 (Vojić - Kolarić - GP Maljevac) na navedenu listu čime su najdirektnije pogođene kompanije s područja više općina Unsko-sanskog kantona čiji privrednici koriste Granični prelaz Maljevac za transportni promet.

Pored navedenog, Pravilnikom je propušteno utvrđivanje javnih cesta koje vode do i od pojedinih graničnih prelaza između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske koji su definirani kao granični prelazi za međunarodni cestovni prevoz roba, temeljem Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o graničnim prelazima (Službeni glasnik Bosne i Hercegovine - međunarodni ugovori bro. 23/13 od 26.12.2013. godine), a radi se o sljedećim graničnim prelazima:

1.         Ivanića - Gornji Brgat,

2.         Velika Kladuša - Maljevac,

3.         Brčko - Gunja,

4.         Strmica - Strmica,

5.         Osoje - Vinjani Gornji

Ovim zahtjevom ujedno podržavaju i dopis Premijera Unsko-sanskog kantona od 18.05.2021., upućen Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Ministarstvu civilnih poslova BiH, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvu prometa i komunikacija BiH, Vanjskotrgovinskoj komori BiH i Ambasadi Republike Hrvatske u BiH;

Udruženje privrednika Pozitiv koje okuplja privrednike iz Bosne i Hercegovine traži hitno preispitivanje Pravilnika o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku koje je usvojilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti