Otvoren Sajam privrede u Tešnju: Privredna smotra okupila više od 200 izlagača

10.05.2018. 12:28 / Izvor: Akta.ba
Otvoren Sajam privrede u Tešnju: Privredna smotra okupila više od 200 izlagača
OTVORI GALERIJU

Svečano otvoren 14. po redu Sajam privrede Tešanj 2018 koji je okupio oko 200 izlagača s područja BiH, regiona i Evrope.

Na lokalitetu Kraševo DC - Carina Tešanj danas je u organizaciji "Udruženja privrednika Biznis centar Jelah" svečano otvoren 14. po redu Sajam privrede Tešanj 2018 koji je okupio oko 200 izlagača s područja BiH, regiona i Evrope.

Oni su, kako je istakao predsjednik ovog udruženja Senad Brka objedinjeni s jednim ciljem, a to je jačanje privrednih kapaciteta BiH. Dodao je da će u naredna četiri dana Tešanj biti domaćin i mjesto susreta privrednika i BiH, Italije, Njemačke, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Holandije i Austrije.

"Udruženje privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj zalaganjem svojih članica nastoji da svake godine privuče veliki broj privrednika i posjetilaca, a sam program sajma proširi sa novim sadržajima, uvrsti aktuelne teme i odabere kompetentne paneliste i govornike", istakao je Brka.

Jednu od najznačajnijih privrednih manifestacija u BiH podržalo je Vijeće ministara BiH, a svojim prisustvom uveličali predsjedavajući Denis Zvizdić, ambasador Italije u BiH Nicola Minasi, predstavnici Privredne komore FBiH, načelnici, premijeri i mnogi drugi.

Mjesto susreta i uspješne promocije

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić istakao je da povećanje broja izlagača potvrđuje da je organizator ove značajne privredne manifestacije ustvari postigao svoj primarni cilj, da je postao prepoznatiljiv i prestižan sajam, mjesto susreta, razgovora, dogovora i prije svega uspješne promocije bh. privrede.

"Unapređenje ekonomije je ujedno jedan od najvažnijih ciljeva na kojem rade svi nivoi vlasti u BiH, a kada je u pitanju Vijeće ministara BiH, naš fokus je bio na promociji bh. privrede, jačanju finansijske discipline, boljoj strukturi javnih rashoda, te na unapređenju ukupnog poslovnog ambijenta", kazao je Zvizdić.

Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj, poželio je svima dobrodošlicu, te istakao da je javnost u BiH navikla da iz ovog kraja dolaze pozitivne i ohrabrujuće vijesti.

"Navikli su svi da širimo dobru vjeru i optimizam, vjeru u bolju i ljepšu državu BiH. Ipak, naša priča i pozitivizam nisu bez osnova. U posljednih godinu dana smo i dalje zapošljavali, proizvodili, gradili i izvozili – kako u privatnom, tako i u javnom sektoru", kazao je on, dodajući da se ništa ne dešava slučajno, pa tako ni ovi rezultati.

Naglasio je da Sajam privrede predstavlja smotru poduzetništva i priliku da se skrene pažnja na privredu u ekonomiju.

Prisutnima se obratio i Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore Federacije BiH, ističuči zahvalnost i čast što su partner privrednika ovog regiona.

"Govoriti o Tešnju nemoguće je a ne spomenuti da od 100 kompanija, svaka četvrta dolazi iz ovog regiona i da je preko 90 uposlenih u realnom sektoru", naglasio je Jašarspahić, dodajući da se ovdje provodi jedna ispravna politika života.

Promocija potencijala

Ono što je bitno, dodaje, je da je veliki broj izlagača iz industrije, čime BiH i na takav način otvara vrata za dalju saradnju s kompanijama iz regiona.

Miralem Galiješević, premijer ZDK poželio je privrednicima uspješan nastup u predstavljanju uspjeha i dostignuća.

"Sajam je prilika da predstavimo privredne potencijale ZDK koja bilježi dobre rezultate, pogotovo u izvozu. Pokrivenost uvoza izvozom je preko 90, čime smo zadržali lidersku poziciju u izvozu Federacije i time potvrdili da smo kičma razvoja privrede Bosne i Hercegovine", naglasio je on.

Inače, već odavno je poznato da sajmovi u Tešnju nisu komercijalni, tako da je i ove godine osnovni cilj sajma intenzivirati susrete i razmjenu iskustava privrednika, ali i potaknuti nove razvojne projekte u BiH.

Izlagači na raspolaganju imaju više od 5.000 metara kvadratnih zatvorenog, te više od 10.000 metara kvadratnih otvorenog izložbenog prostora,

U naredna tri dana organizatori najavljuju brojne stručne skupove i okrugle stolove, kao i potpisivanje sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji nekoliko kompanija s lokalnom zajednicom.

14. Međunarodni sajam privrede u Tešnju otvoren je do 13. maja.

Inače, partneri sajma i ove godine su Privredna komora FBiH i Općina Tešanj. Zemlja partner je Italija, a generalni pokrovitelj predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Najveća zastava u BiH

U okviru ceremonije otvaranja i zvanično uz intoniranje državne himne, te prisustvo najviših državnih zvaničnika, privrednika i gostiju, danas je u Tešnju podignuta i najveća zastava Bosne i Hercegovine.

Radi se o najvećoj državnoj zastavi na Balkanu sa visinom jarbola od 70 metara i dimenzijama 20 x 30 metara. Zastava je urađena od specijalnog padobranskog platna koje omogućuje da je i najmanji povjetarac zavihori. Težina jarbola je 12.500 kg, zastava teži oko 30 kg dok je dimenzija temelja 7 x 7 x 3.5 metra, u čiju izgradnju je ugrađeno 10.500 kg armature i 88 m3 betona.

Tešanj i Sajam privrede Tešanj još jednom su potvrdili da su simbol saradnje, regionalnog razvoja i okupljanja privrednika iz cijele Bosne i Hercegovine.

 

S.Bijedić

Foto: Akta.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti