Otvorena javna rasprava o mjerama u veterinarstvu: Kako do boljih rješenja?

15.06.2018. 09:25 / Izvor: Akta.ba
Otvorena javna rasprava o mjerama u veterinarstvu: Kako do boljih rješenja?

Po okončanju javne rasprave, predočeni izvještaj će služiti kao temelj za donošenje sveobuhvatnih reformskih zakonskih rješenja u oblasti veterinarstva

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta izradilo Nacrt izvještaja o procjeni uticaja za Zakon o veterinarstvu FBIH te je otvorilo javnu raspravu koja će trajati do 22.06.2018.

Iz predloženog nacrta izvještaja se ukazuje na potrebu usklađivanja entitetskih propisa sa krovnim državnim rješenjem, a upozorava se i na potrebu značajne harmonizacije domaćih propisa sa legislativom Evropske unije. 

"Opći cilj procjene utjecaja propisa jeste da prepoznamo najkritičnije dijelove Zakona i osigura informacije o različitim opcijama kako bi se postigli spomenuti ciljevi. Izuzetno je važno da je u ovaj proces uključena stručna javnost, kako bi se dali kvalitetni savjeti i doprinijelo zaštiti zdravlja životinja te osigurao prostor za bolje javno veterinarstvo", upozorava se u analizi. 

"Analizom problema u primjeni ovog zakona može se uočiti jedan segment problema koji se odnosi na neusklađenost ovog zakona sa državnim zakonodavstvom, odnosno relevantnom legislativom EU, dok se s druge strane uočavaju problemi koji proizlaze iz kompleksne organizacije Federacije BiH i nedovoljne koordinacije nadležnih tijela na svim razinama u svrhu osiguranja efikasne primjene svih propisa na snazi radi osiguranja zdravstvene ispravnosti proizvoda životinjskog porijekla, povoljne epidemiološke situacije na polju zdravlja životinja i posljedičnog izvoza proizvoda na tržište EU. Efikasan veterinarski servis ima izravan i povoljan utjecaj na zdravlje stanovništva i ekonomiju svake zemlje", stoji u izvještaju. 

Po okončanju javne rasprave, predočeni izvještaj će služiti kao temelj za donošenje sveobuhvatnih reformskih zakonskih rješenja u oblasti veterinarstva. Iz institucija upozoravaju da je cilj doći do rješenja kojim će se unaprijediti postojeći tržišni okvir te ojačati konkurentnost. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti