Pašalić: Mljekarski sektor stabilan, proizvodnja raste

08.02.2020. 08:49 / Izvor: SRNA
Pašalić: Mljekarski sektor stabilan, proizvodnja raste

Pašalić je istakao da su mljekare u Republici Srpskoj u 2019. godini otkupile oko 120 miliona litara mlijeka.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je Srni da je mljekarski sektor u RS-u stabilan i da proizvodnja mlijeka konstantno raste.

Pašalić je istakao da su mljekare u Republici Srpskoj u 2019. godini otkupile oko 120 miliona litara mlijeka, dok je u 2018. godini otkupljeno 117 miliona litara, a u 2017. godini 110 miliona litara mlijeka.

"Proizvodnja mlijeka raste iako se broj farmi smanjuje i taj trend imaju sve zemlje okruženja. Mi imamo oko 4.150 farmi koje proizvode i predaju mlijeko našim mljekarama. Uz smanjenje broja farmi dolazi do njihovog ukrupnjavanja, a one koje opstaju imaju sve više muznih grla, pa proizvodnja raste", rekao je Pašalić nakon sastanka predstavnika udruženja mljekara Republike Srpske, Srbije i Hrvatske u Sremskoj Mitrovici.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo poljoprivrede RS-a će i dalje podržavati mljekarski sektor.

"Mi gotovo polovinu agrarnog budžeta izdvajamo za subvencionisanje proizvodnje mlijeka jer znamo da je to osjetljiv sektor koji mora biti snažno podržan, s obzirom na to da za sobom vuče proizvodnju priplodnog podmlatka i ratarskih kultura. Jednom kada se uruši teško ga je ponovo revitalizovati, tako da ćemo nastaviti sa podrškom koja je slična u zemljama okruženja, samo su mjere malo različite", istakao je Pašalić.

Pašalić je naveo da je na današnjem skupu razgovarano sa proizvođačima, kojima su pružili podršku i razmijenili iskustva.

"Ta aktivnost postoji unazad nekoliko godina i mi smo u Rogatici prvi put organizovali ovakav skup na koji smo pozvali, ne samo proizvođače mlijeka, nego i stručnjake i profesore sa raznih univerziteta u zemljama u okruženju koji su poljoprivrednicima predstavili novosti koje su spoznali u naučnoistraživačkom i stručnom radu", podsjetio je Pašalić.

Skupu u Sremskoj Mitrovici, osim Pašalića, prisustvovao je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović i 150 proizvođača mlijeka iz Republike Srpske, Srbije i Hrvatske, a predavači su bili sa više naučnoistraživačkih ustanova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti