PharmaS plasirao prve lijekove na tržište BiH

22.12.2011. 12:41 / Izvor: eKapija.ba
PharmaS plasirao prve lijekove na tržište BiH

Regionalna farmaceutska kompanija PharmaS plasirala je na BiH tržište prva dva lijeka koji se već mogu naći u apotekama širom BiH. Radi se o generičkim lijekovima za liječenje povišenog krvnog pritiska, prevenciju infarkta i moždanog udara te liječenje reumatoidnog artritisa.

"Želimo unaprijediti zdravstvene standarde kroz pouzdanu kvalitetu i cijenom povoljne generičke lijekove kojima će biti zadovoljni pacijenti i društvena zajednica u cjelini. Vjerujemo da će to biti prepoznato i naš je cilj da u narednim godinama budemo među prvih 10 proizvođača generičkih lijekova u BiH", rekao je direktor PharmaS-a u BiH Zlatimir Šarčević, te naglasio kako je strateško opredjeljenje PharmaS-a kvaliteta. Sukladno tome, PharmaS će na tržištu osigurati serije proizvoda koje odgovaraju svim postavljenim zahtjevima kvalitete, sigurnosti i učinkovitosti.

"U skladu s našom politikom društveno odgovornog poslovanja, planiramo proširenje portfolia lijekova, kako bi osigurali lijekove koji su od izuzetne važnosti za zdravlje pacijenata", dodao je gospodin Šarčević.

PharmaS, koji u BiH posluje od početka godine, dosad je registrovao devet lijekova u kardiovaskularnoj, gastroenterloškoj i neuropsihijatriskoj oblasti, a u sljedećem razdoblju, u prvoj polovici 2012. godine, pojavit će se još nekoliko PharmaS-ovih lijekova na BiH tržištu. Kompanija u međuvremenu kontinuirano prati potrebe na tržištu i radi na registraciji novih lijekova.

Inače, PharmaS je regionalna kompanija koja se bavi proizvodnjom generičkih lijekova i u vlasništvu je uspješnog poduzetnika Luke Rajića, ujedno i vlasnika LURA Grupe, u okviru koje je PharmaS jedna od članica. Trenutno, osim u BiH, PharmaS posluje u Hrvatskoj i Srbiji, dok se uskoro očekuje izlazak na još nekoliko tržišta u regiji. Kompanija ima dvije fabrike generičkih lijekova (Hrvatska – Popovača, Srbija – Beograd). Treća fabrika je trenutno u izgradnji i trebala bi biti otvorena u Srbiji u Zrenjaninu polovicom 2012. godine. Trenutačno PharmaS zapošljava više od 150 visoko kvalificiranih stučnjaka, a u 2012. se očekuju i dodatna zapošljavanja, navode iz ove kompanije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti