Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Pogledajte originalnu ponudu i ugovor "Srebrene maline" i FUCZ-a

17.05.2020. 11:56 / Izvor: Avaz.ba

I dok Tužilaštvo BiH saslušava svjedoke kako bi se sklopio mozaik afere "Respiratori", "Dnevni avaz" ekskluzivno objavljuje dokumentaciju o poslovnoj saradnji kompanije "Srebrena malina" i Federalne uprave civilne zaštite na čelu s Fahrudinom Solakom. 

Radi se o originalnoj dokumentaciji koja je i u posjedu Tužilaštva BiH, a izuzela ju je SIPA proteklih nekoliko dana.

Među dokumentima je ponuda "Srebrene maline" ali i originalni ugovor između ove firme i FUCZ a o nabavci spornih respiratora.

Ponuda od 2. aprila

Ova ponuda koja do sada nije objavljivana stigla je na adresu Vlade Federacije a zatim FUCZ-a, ali prije same odluke da se krene s nabavkom.

Indikativno je i da je ponuda "Srebrena maline" stigla 2.aprila, a već trećeg je napravljen ugovor između ove firme i Federalne uprave civilne zaštite o kupovini 100 respiratora iz Kine, prenosi Avaz. 

Iako se danima špekuliralo o ponudi "Srebrene maline" u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića za kupovinu 100 respiratora, Avaz saznaje i ekskluzivno objavljuje ponudu u vrijednosti od 9.000.000 KM s PDV om u iznosu od 1.530.000 KM, što je u konačnici 10,5 miliona KM. 

Originalni ugovor

Radi se o originalnom ugovoru koji je oduzet tokom pretresa ove firme u Vogošći i u ugovoru se navode aparati koji su i uvezeni u BiH (ACM812A).

Raniji ugovor objavljen u pojedinim medijima SIPA je našla u jednoj banci, ali se radi o dokumentu koji nije validan i koji je krivotvoren.

Potpisnici dokumenta Hodžić i Solak

Tačnije radi se istom broju protokolu ali drugom nazivu.

 

 

Osim toga Avaz objavljuje i odluke koje je donio Solak, a tiču se izuzeća od primjene Zakona o javnim nabavkama kako bi se ovaj posao obavio. 

No tu je uočena određena nepravilnost. Naime, u prvoj odluci, tačnije prijedlogu za izuzeće, Solak sam sebi šalje ovaj prijedlog na odlučivanje, što je vidljivo iz dokumentacije.

Odluka prema Odsjeku za skladištenje

Samo nekoliko sati kasnije, ali istoga dana, 3.aprila donosi se odluka koja stupa na snagu a potpisuje je Solak. Prema proceduri, Solaku je prijedlog trebala poslati komisija i ako se radi o izuzeću a ne da sam sebi šalje prijedlog a zatim ga isti dan potpisuje.

Tužilaštvu nije jasno kako je Solak isplatio sav novac iako svi respiratori nisu ni došli. 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti