Poljoprivrednici bi osiguranjem proizvodnje mogli izbjeći velike rizike

11.01.2018. 12:39 / Izvor: Akta.ba
Poljoprivrednici bi osiguranjem proizvodnje mogli izbjeći velike rizike

Nepovoljni vremenski uvjeti u prošloj godini uzrokovali su velike štete poljoprivrednoj proizvodnji.

Nepovoljni vremenski uvjeti u prošloj godini uzrokovali su velike štete poljoprivrednoj proizvodnji.

Kako bi na neki način pokušali naći rješenje problema danas je u Sarajevu održan okrugli stol "Elementarne nepogode i osiguranja u poljoprivredi" na kojem su predstavnici osiguranja, poljoprivrednici, predstavnici Ministarstva poljoprivrede FBiH kao i USAID-a pokušali naći modele koji će zaštiti poljoprivrednu proizvodnju.

Adrian Neal, šef USAID/Sweden FARMA II projekta, naveo je da otežani klimatski uvjeti negativno utiču na poljoprivredu i imaju veliki financijski utjecaj na taj sektor u BiH.

On je  ukazao na potrebu da se takvim rizicima bolje upravlja na način da se poljoprivrednici osiguraju kod osiguravajućih društava te je izrazio nadu da će današnji sastanak i rezultirati konkretnim zaključcima.

Direktor Ureda za koordinaciju projekta pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Halil Omanović istaknuo je da je u posljednjih nekoliko godina poljoprivreda u BiH trpi značajne štete zbog poplava ili suša.

Iako Federalno ministarstvo u posljednjih nekoliko godina podržava osiguranje poljoprivrednih proizvođača na način da subvencionira premije koje farmeri plaćaju osiguravajućim kućama u iznosu do 30 posto, svjestan je da to nije dovoljno i da ne može na pravi način zaštititi primarnu proizvodnju.

Navodi da planiraju u dijelu proizvodnje, gdje je njihov projekt prisutan,subvencionirati premije kod farmera koji izraze želju da osiguranju proizvodnju, i to u iznosu od oko 40 posto.

Omanović je pojasnio da u proračunu nema dovoljno sredstava da se isplate svi troškove te je izradio nadu da će se situacija poboljšati nakon odobravanja Strategije ruralnog razvoja BiH. 

Smatra da je interes za osiguranje poljoprivrede proizvodnje mali jer su premije poprilično visoke, posebno za visokorizične proizvodnje, te da zbog toga farmeri najčešće sami preuzimaju rizik.

Senad Hadžibajramović, direktor Zemljoradničke zadruge Agrisan iz Sanskog Mosta, navodi da su oni do sada bez problema osiguravali steone junice te da su im tu iskustva sa osiguranjem pozitivna, ali da su imali problema što se tiče plasteničke proizvodnje.

''Kada smo počeli sa proizvodnjom pokušavali smo sa osiguravajućim kućama naći zajednički jezik kako bi smanjili rizike u ovoj proizvodnji. Međutim, tada nismo mogli naći sugovornika u tom poslu'', naveo je on.

Navodi da poljoprivrednici svake godine imaju veliki problema što se tiče vremenskih nepogoda te da je prošla godina očiti primjer toga.

''Od problema sa mrazom na početku godine koji su desetkovali voćarsku proizvodnju do sušnog prošlog ljeta te na kraju orkanskim vjetrovima. Sve to je rezulturalo time da nam je uništeno nekih 80 posto plastenika'', naveo je on.

Fikret Pevljak, predstavnik Sarajevo osiguranja, koji je danas sudjelovao na okruglom stolu o smanjenju rizika u poljoprivredi pomoću osiguranja, kazao je da u BiH, i to ne samo u ovoj oblasti, ne postoji navika osiguravanja.

Navodi da industrija osiguranja u BiH može sasvim dobro zaštiti i poljoprivredne proizvođače i uzgajivače stoke. Smatra da se može naći zajednički jezik sa udruženjima poljoprivrednika, zadrugama te državom, odnosno entitetima. ''Stvar je da sjednemo i da se dogovorimo'', smatra on. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti