Poljoprivrednici odahnuli: Bijeli pokrivač spas za usjeve i voćnjake

07.01.2017. 11:02 / Izvor: Glas Srpske
Poljoprivrednici odahnuli: Bijeli pokrivač spas za usjeve i voćnjake

Ovo je pravo vrijeme za sadnice voća s obzirom na to da je vegetacija 100 odsto umirena. Ako je suditi prema početku, čeka nas rodna godina, rekao je Dojčinović.

Prvi ovogodišnji snijeg obradovao je i poljoprivrednike, jer predstavlja spas u zadnji čas za ozime usjeve, koji su zbog niskih temperatura prethodnih dana već bili ugroženi.

Na području RS pod strnim žitima zasijano je oko 60.000 hektara zemljišta, od čega pšenica zauzima  45.000 hektara a prognoze meteorologa, da nas u narednim danima očekuju izuzetno niske temperature ozbiljno su prijetile da nanesu štetu zasijanim kulturama.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković ističe da je snijeg stigao u pravo vrijeme za pšenicu i ječam jer, kako kaže, da nema bijelog pokrivača, najavljeni minus bi znatno oštetio usjeve.

"Minus u posljednjim danima prošle godine već je počeo smetati strnim žitima, a snijeg kao izolacija doprinijeće opstanku usjeva i nadomjestiti vlagu koja je bila znatno redukovana", pojasnio je Marinković.

Poljoprivrednik iz Semberije Ljubo Maletić pšenicu je zasijao na 4,5 hektara, a bijeli pokrivač na njegovim njivama izmamio mu je, kako kaže, osmijeh na lice.

"Ovaj snijeg mojoj pšenici prija kao meni jorgan u hladnim zimskim noćima. Taman da žito spase od mraza", rekao je Maletić, naglasivši da ratari u ovom kraju već mjesec muku muče sa brojnim miševima koji jedu usjev u korjenu i prijete da unište pšenicu.

Hladno i snježno vrijeme idealno je i za voćare.

"Ovo je pravo vrijeme za sadnice voća s obzirom na to da je vegetacija 100 odsto umirena. Ako je suditi prema početku, čeka nas rodna godina", rekao je predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović.

Dragan Mandić iz Poljoprivrednog instituta RS kaže da niske temperature ne bi trebalo da brinu poljoprivrednike, jer nema straha od propadanja ozimih usjeva, posebno tamo gdje je snijeg prekrio usjeve.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS objašnjavaju da je snijeg odličan izolator za biljke i da bi bilo dobro da se što duže zadrži.

"Najčešće štete od niskih temperatura na ozimoj pšenici nastaju kada je zemljište suvo, jer se ono grije i hladi do šest puta brže od vlažnog, a sa pojavom vjetra i suše povećavaju se oštećenja na biljkama. Snijeg sprečava i pojavu učestalog leđenja i odmrzavanja zemljišta koje bi moglo stvoriti pokoricu i dovesti do dizanja površinskog tla koje povlači mladu biljku i ona gubi kontakt sa podlogom i propada", rekli su u Ministarstvu, podsjetivši da će i ove godine sufinansirati premiju osiguranja poljoprivrednih usjeva sa 50 odsto iznosa. Naglašavaju da uz snijeg i niske temperature tokom zime omogućavaju i dobar rod voća.

Dragoja Dojčinović je rekao da bi Ministarstvo u narednih desetak dana voćarima, kojima je u aprilu prošle godine mraz nanio ogromne štete, trebalo isplatiti odštetu.

"Mraz nam je prošle godine nanio štetu od 20 miliona maraka. Imamo obećanje Ministarstva da će novac biti uplaćen u drugoj sedmici januara", istakao je Dojčinović.   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti