Poticajima i prekvalifikacijama TK rješava problem nedostatka radne snage

02.03.2020. 11:04 / Izvor: Akta.ba
Poticajima i prekvalifikacijama TK rješava problem nedostatka radne snage

Ministarstvo privrede TK u cilju prevladavanja nastalog problema daje podršku privrednicima kroz razne poticaje.

Tuzlanski kanton kao i cijela Bosna i Hercegovina i region ima problem sa kvalifikovananom radnom snagom u kontekstu potreba poslodavaca i tržišta rada.

Ministarstvo privrede TK u cilju prevladavanja nastalog problema daje podršku privrednicima kroz razne poticaje.

„U okviru Javnog poziva za odabir korisnika grant sredstava 'Podrška razvoju Kantona' Ministarstvo je realizovalo Program - Subvencije poslovnim subjektima za dokvalifikaciju/ prekvalifikaciju nezaposlenih osoba za certificirane zavarivače u cilju njihovog zapošljavanja sa planiranim iznosom od 50.000,00 KM“, kazali su za Akta.ba u Ministarstvu, pojašnjavajući kako su nepovratna sredstva prema programu bila namijenjena za sufinansiranje dokvalifikacije/prekvalifikacije za certificiranog zavarivača nezaposlenih osoba koji su prijavljene na evidenciju JU Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, uz obavezu poslovnog subjekta koji ostvari pravo na dodjelu sufinansiranih sredstava po ovom programu da osobu čija se dokvalifikacija/prekvalifikacija sufinansira, zadrži u radnom odnosu i na osnovu toga ostvari pravo na refundaciju troškova obaveznih doprinosa za novozaposlene odnosno dijela njihove neto plate za period od dvanaest mjeseci.

„Ciljnu grupu su činile osobe prijavljene na evidenciji Službe najkasnije 30 dana prije objavljivanja javnog poziva, a imale su zanimanje zavarivača ili zanimanje koje je srodno zanimanju zavarivača (bravari, monteri, mašinski tehničari, instalateri grijanja i slično), te su pokazale zainteresiranost za procese dokvalifikacije/prekvalifikacije u cilju rješavanja svog radnopravnog statusa. Nezaposlene osobe nakon završene obuke su osposobljene za vršenje poslova certificiranih zavarivača u skladu sa standardima i zahtjevima poslodavaca i tržišta rada te dobijaju pripadajući certifikat za finaliziranu doobuku“, pojasnili su u Ministarstvu.

Kako pojašnjavaju, programom su obezbijeđena i poticajna sredstva od Federalnog zavoda za zapošljavanje odnosno, Službe u iznosu od 6.000,00 KM po kandidatu, odnosno sredstva u visini od 500,00 KM mjesečno po jednom novozaposlenom na period od 12 (dvanaest) mjeseci, namijenjena za refundaciju troškova obaveznih doprinosa odnosno dijela neto plate, dok poslovni subjekt koji ostvari pravo na dodjelu sredstava u skladu sa Programom obavezno sufinansira preostali iznos troškova obuke.

„Javnim pozivom su odobrena sredstava za ukupno tri korisnika sa područja Tuzlanskog kantona u iznosu od 47.000,00 KM. Programom je zaposleno 15 osoba sa evidencije JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona koji su najprije prošli edukaciju u Institutu za zavarivanje d.o.o. Tuzla te za period od 12 mjeseci ostvarili pravo na refundaciju troškova obaveznih doprinosa, što je okviru ovog Programa obezbijeđeno od strane Federalnog zavoda za zapošljavanje i JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona“, navode iz Ministarstva.

Realiziranim programom ostvareni su značajni rezultati koji su kao krajnji efekat imali edukaciju nezaposlenih osoba za certificirane zavarivače kao kvalifikovanu radnu snagu, novo zapošljavanje te unapređenje poslovanja u privrednim subjektima korisnicima kojima su sredstva dodijeljena.

Kao i cjelokupna privreda i obrtništvo ovog Kantona se danas suočava sa nedostatkom Ijudskih resursa u određenim područjima, naročito iz područja građevinarstva, ugostiteljstva, turizma, ali i ostalih obrtničkih i srodnih djelatnosti, kao i starih i tradicionalnih zanata.

„Nažalost, negativni trend odlaska u zemlje EU i ostale zapadnoeuropske zemlje je u stalnom rastu i potrebno je učiniti ogromne napore kako bi se taj trend smanjio. S tim u vezi, Ministarstvo privrede, u saradnji sa Obrtničkom komorom TK i FBiH, nastoji kroz programe poticaja, iniciranjem izmjena zakonske legislative i uspostavljanjem brze i odgovorne administracije stvoriti pogodnosti za obrtnike kreiranjem stabilnog poslovnog okruženja“, zaključuju iz Ministarstva.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti