Potpisan ugovor vrijedan 7,5 miliona KM za nabavku helikoptera OSBiH

13.12.2019. 13:22 / Izvor: Fena
Potpisan ugovor vrijedan 7,5 miliona KM za nabavku helikoptera OSBiH

Ugovor u sklopu najvećeg investicijskog projekta od ustroja OSBiH potpisala je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš.

Ugovor o nabavci četiri nova helikoptera Huey II, američkog proizvođača Bell, namijenjena Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH), potpisan je danas u Sarajevu.

Ugovor u sklopu najvećeg investicijskog projekta od ustroja OSBiH potpisala je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš u prisustvu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Erica Nelsona i najviših dužnosnika Ministarstva odbrane, OSBiH, američke ambasade i NATO Štaba Sarajevo.  

Radi se o projektu ukupne vrijednosti 38.539.378 američkih dolara u čemu je BiH sudjelovala s 4.360.000 dolara (7,5 miliona KM), dok je preostali iznos osigurala Vlada SAD-a putem američkog programa pomoći prijateljskim zemljama.

Svečani čin potpisivanja spomenutog ugovora pozdravio je ambasador Nelson, istaknuvši kako se radi o zajedničkom projektu SAD-a i BiH, koji će umnogome doprinijeti interoperabilnosti OSBiH s NATO standardima.

"OSBiH predstavljaju uspješnu priču u koju vrijedi ulagati", poručio je američki ambasador, potcrtavajući kako OSBiH predstavljaju sjajan primjer onoga šta ljudi BiH mogu postići kada djeluju zajedno, usmjereni ka budućnosti.   

Istovremeno, pozvao je vlasti BiH da podrže ovaj i druge programe orijentirane ka modernizaciji OSBiH, uz napomenu kako svaki fening uložen u OS znači višestruku dobit za mir, sigurnost i budućnost građana BiH.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš ocijenila je kako najnovija donacija/potpora predstavlja još jedan vrijedan izraz konkretne, sadržajne i opsežne suradnje BiH i SAD-a, čime se na najneposredniji način doprinosi moderniziranju kapaciteta i razvoju novih sposobnosti OSBiH.

Naglašavajući kako su SAD ključni i strateški partner na evroatlantskom putu BiH, Pendeš je precizirala kako će realizacija spomenutog projekta omogućiti efikasnije obavljanje zadataka u sklopu misije OSBiH, kako bi one ostale čvrst oslonac svim stanovnicima BiH, te doprinijele projektima regionalne suradnje, a u konačnici i učvrstili poziciju pouzdanog partnera u međunarodnim relacijama.

Na značaj procesa modernizacije helikopterske flote - Brigade zračnih snaga ukazao je načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general - pukovnik Senad Mašović, izražavajući zadovoljstvo potpisivanjem završnog ugovora o isporuci novih letjelica za potrebe OSBiH.

"Nabavka novih u potpunosti adekvatno opremljenih Huey II helikoptera će značajno poboljšati ukupne kapacitete OSBiH, njihovu zračnu mobilnost i sposobnost u zaštiti zračnog prostora", kazao je Mašović.

U sklopu ceremonije u sarajevskom Domu OSBiH upriličena je i videoprezentacija novog helikoptera, a samom činu svečanog potpisivanja prethodio je sastanak ministrice Pendeš i ambasadora Nelsona.

Sudionici svečanosti su putem videoprezentacije bili u prilici uvjeriti se u izuzetne manevarske sposobnosti spomenutih helikoptera, a realizacija projekta, osim isporuke, podrazumijeva i preobuku pilota i tehničara, isporuku rezervnih dijelova i opreme za održavanje letjelica te isporuku zemaljske opreme za opsluživanje helikoptera.    

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti