Potpisani ugovori o vođenju depozitnog i transakcijskih računa FBiH

30.10.2021. 08:20 / Izvor: Akta.ba
ugovor potpisivanje

Federalna ministrica financija Jelka Milićević i predstavnici četiriju komercijalnih banaka potpisali ugovore o vođenju depozitnoga i transakcijskih računa.

Federalna ministrica financija Jelka Milićević i predstavnici četiriju komercijalnih banaka potpisali su jučer u Sarajevu ugovore o vođenju depozitnoga i transakcijskih računa za potrebe Riznice/Trezora Federaciju BiH, saopćilo je Federalno ministarstvo financija.

Kao i u prethodnom razdoblju, poslove depozitne banke obavljat će Union banka, a transakcijski računi vodit će se kod Union, SBER, PBS i Intesa SanPaolo banaka.

Sukladno propisima Zakona o riznici, Jedinstveni račun riznice je sustav bankovnih računa proračuna putem kojega se izvršavaju uplate prihoda i primitaka, isplate rashoda i izdataka i evidentiraju u sustavu Glavne knjige riznice.

Depozitni račun je bankovni račun otvoren u poslovnoj banci na koji se uplaćuju svi javni prihodi, a koji se na kraju radnog dana raspoređuju na transakcijske račune.

Transakcijski računi su bankovni računi otvoreni u poslovnim bankama putem kojih se vrše svakodnevne transakcije vezane uz izvršenje proračuna i financijskog plana.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su Vedran Hadžiahmetović i Leon Begić, predsjednik i član uprave u Union banci, Jasmin Spahić i Jasmina Dobrača, predsjednik i članica uprave u Sberbank BH d.d.; Edin Kreštalica i Bedina Jusičić - Musa, članovi uprave Privredne banke Sarajevo d.d., kao i Murat Čengić, direktor direkcije sredstva i financijskih tržišta u Intesa SanPaolo banci BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti