Predstavljen sajam BAU 2015.: Posjetitelji iz BiH među najbrojnijima

02.10.2014. 11:41 / Izvor: eKapija.ba
Predstavljen sajam BAU 2015.: Posjetitelji iz BiH među najbrojnijima

Na najvećem sajmu građevinarstva na svijetu–BAU 2015., koji se od 19. do 24. siječnja/januara 2015. održava u Munichu u Njemačkoj, kao i do sada biti će predstavljeni brojni noviteti iz ovog sektora, istaknuto je na današnjoj prezentaciji ovog sajma u Sarajevu.

Na najvećem sajmu građevinarstva na svijetu–BAU 2015.,  koji se od 19. do 24. siječnja/januara 2015. održava u Minhenu, kao i do sada posjetiteljima će biti predstavljeni brojni noviteti iz ovog sektora, istaknuto je na današnjoj prezentaciji ovog sajma u organizaciji Predstavništva njemačkog gospodarstva u BiH (AHK BiH).

Referent za odnose s javnošću sajma BAU Johannes Manger istaknuo je da  se na njemu predstavlja oko 2000 izlagača i da su njihovi trenutni kapaciteti popunjeni te da imaju još 40 kompanija na listi čekanja. Za ilustraciju, izložbeni prostor se prostire na 180.000 m2 što je veličina 25 nogometnih stadiona.

Na sajmu se ove godine predstavlja samo jedno kompanija iz BiH, Inox Ajanović iz Tešnja, dok su prošle godine na sajmu bilo 6 kompanija koje je vodila Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK) i koje su se predstavljale na zajedničkom štandu.

Na sajmu se predstavljaju arhitektura, materijali i sustavi za gospodarske i stambene namjene i unutarnje uređenje u oblasti novogradnje i uređenja postojećih objekata, a bit će govora o inovativnim rješenjima iz ovih oblasti. "Jedna od najvažnijih tema sajma je enegetska efikasnost. Tako da će biti govora o tehnikama koje omogućuju uštedu energije ili materijalima koji je proizvode. Bit će govora i o temema kao što su ušteda resursa kroz recikliranje kao i moguća rješenja koja su vezana za gradove budućnosti'', navodi Manger.

Napominje da je razlog održavanja današnje prezentacije i taj da je sve veći broj posjetitelja iz BiH prisutan na ovom sajmu. Prošle godine je taj broj dostigao oko 1.000 posjetitelja, što je ogroman porast u odnosu na činjenicu da je prije četiri godine bio 200. 

"Najviše izlagača, ali i posjetitelja na sajmu BAU tradicionalno imaju Austrija, Italija i Švicarska i tako će biti i u 2015. Kao jedina zemlja izvan Europe, među top 20 se čvrsto pozicionirala Kina. SAD i Kanada također prodiru u klub top 20 zemalja. Broj posjetitelja iz BiH se u posljednje četiri godine učetverostručio, što pokazuje da u BiH postoji veliki broj stručnjaka u oblasti gradnje koji na sajam BAU dolaze da bi našli neko tehničko rješenje ili uspostavili poslovne kontakte", kazao je Manger.  

Projektni referent sajma BAU Julia Wenzel  ističe da se na sajmu BAU izlagači predstavljati sa skoro svim proizvodima koji se tiču izgradnje stanova, poslovnih objekata i sl., a interes posjetitelja je veliki prije svega zbog kvalitete jer taj sajam privlači veliki broj stručnjaka.

Navodi da su suštinske karakteristike sajma kvaliteta, internacionalnost, inovativnost i orjentiranost ka rješenjima. Napominje da je vrlo bitna stvar da je sajam poslovna platforma gdje se posjetiteljima i izlagačima pruža prilika da zaključe posao. Često se priča o konkretnim projektima, mnogi posjetitelji nose sa sobom gotove građevinske planove za izgradnju objekta i traže odgovorajuće tehnologije i materijale za njih.  

Osim toga  tu je i segment internacionalnosti jer posjetitelji i izlagači nisu samo iz Europe i Njemačke nego iz cijelog svijeta. Osim toga neki inovativni proizvodi i rješenja izlagači po prvi put predstavljaju upravo na ovom sajmu te nude rješenja za aktualne probleme iz građevinarstva i energetske efikasnosti. 

Za svaki sajam BAU u dogovoru sa industrijom se utvrđuju neke vodeće teme. One se u najrazličitijim oblicima pronalaze kod većine izlagača i ogledaju se i u forumima sajma BAU i specijalnim izložbama. Za BAU 2015. su definisane tri vodeće teme.

Inteligentna urbanizacija jedna od tema sajma BAU 2015.

Prva je inteligentna urbanizacija koja će objasniti gdje se trenutno nalazimo na putu do grada budućnosti i koje planske i tehničke mogućnosti već postoje. Druga tema je čovjek i zgrada. Kod ove vodeće teme se radi o praktičnoj tehnologiji za ljude u prostorijama i zgradama: od inovativnih sustava za ventilaciju do usklađenih upravljačkih, regulacijskih sustava i sustav za optimizaciju.

U okviru treće vodeće teme sajma BAU 2015. - energetska efikasnost i efikasno korištenje resursa, na konkretnim primjerima poput održivih građevinskih materijala, inovativne tehnologije za recikliranje materijala ili inteligentnih softverskih alata za projektovanje energetski efikasnih zgrada će se pokazati koji doprinos građevinarstvo može dati u pogledu korištenja energije i resursa.

Bit će govora i o zanimljivom i novom principu pod nazivom "od koljevke do koljevke" koji uvodi ideju koja polazi od toga da se ništa od proizvoda koje smo koristili ne baca nego da se koristi za pravljenje drugih proizvoda.

Na sajmu će se predstaviti i neki od svjetski najpoznatijih arhitekata, a na njemu će biti govora o izgradnji zgrada budućnosti kao i tome što uraditi sa starim zgradama koje troše puno energije.

Jedan od zanimljivih događaja je i ''Druga noć arhitekture'' u sklopu koje će svoje vrata građanima i posjetiteljima sajma otvoriti 40 građevina u Minhenu. U sklopu toga biti će organizirana i predavanja arhitekata i projektanata.

Karte moguće kupiti online

Wenzel  ističe da se karte za ovaj sajam već mogu kupiti elektronski te da su dosta jeftinije u pretpodaji. Dostupan je  i online katalog gdje su predstavljeni izlagači i proizvodi. Sljedećeg mjeseca će biti postavljena i aplikacija na njihovoj stranici putem koje će biti dostupni i drugi dodatni sadržaji. Pogodnost  za one koji žele doći posjetiti sajam iz BiH je to što postoji direktan let iz Sarajeva za Minhen što je određena prednost, navodi Wenzel. 

Alen Heljić, voditelj nabavke u kompaniji Krivaja tvornica montažnih kuća iz Zavidovića, koji je također bio prisutan na prezentaciji, kaže da BAU predstavlja najbolji sajam u Europi što se tiče građevinarstva i da je za kompanijama iz ove oblasti bitan jer se na njemu predstavljaju noviteti vezani za građevinsku branšu, te je mjesto  na kojem se mogu vidjeti u kojem pravcu se ova oblast kreće, što je veoma bažno, osobito firmama koje su izvozno orjentirane. 

Podsjetimo, sajam BAU je od 2005. stalno raspodan, a 2013. godine je sa 2.060 izlagača dostigao novu rekordnu vrijednost. Zbog toga im je, navode, u planu izgradnja dvije nove hale koje bi trebale proširiti njihove kapacitete i koje bi trebale biti u upotrebi do 2019. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti