Predstavnici 15 kompanija iz Poljske žele saradnju sa firmama iz RS-a

28.08.2018. 09:11 / Izvor: Akta.ba
Predstavnici 15 kompanija iz Poljske žele saradnju sa firmama iz RS-a

Ovu posjeta organizirana je od strane Privredne komore RS i Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća a u okviru Evropske mreže preduzetništva.

Republiku Srpsku jučer su posjetili predstavnici 15 kompanija iz Poljske sa kojima je tom prilikom oko 25 domaćih preduzeća pokušalo da ugovori saradnju.

Delegaciju su činila 22 privrednika iz sektora tekstilne, kozmetičke i prehrambene industrije, potvrdili su za Akta.ba iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Vlade RS.

"Ovaj biznis forum rezultat je konkretizacije saradnje prema Sporazumu o saradnji između regije Donje Šleske, Republika Poljska i Vlade Republike Srpske, koji je potpisan 26.02.2018. godine, u Vroclavu. Forum je otvorio mogućnost da domaća preduzeća iskoriste šansu da se upoznaju sa kolegama iz Poljske i ugovore buduće saradnje", rekli su iz Ministarstva.

U pitanju su preduzeća Biblioteka Ubrań, Lilla Mai, Nat Vita, Liquid Tehnologies, ReInnspirations Monika Rejnuś, Resibo, Oleowita, Terara, Runoland, Kosmed, Duke, Technotex, Maxitrade, Medacol i Oil for Life.

Iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju kažu kako svakodnevno rade na uspostavljanju kontakata između domaćih i stranih preduzeća, kako putem promotivnih kampanja, tako i putem predstavništava RS u inostranstvu. Spoljnotrgovinska razmjena između Republike Srpske i Poljske za prošlu godinu iznosi 69 miliona eura, a nadaju da će se ona ovom saradnjom povećati.

Ovu posjeta organizirana je od strane Privredne komore RS i Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća a u okviru Evropske mreže preduzetništva.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti