Pregovori o dugu spas od stečaja

18.03.2018. 14:12 / Izvor: Glas Srpske
Pregovori o dugu spas od stečaja

Preduzeća i preduzetnici u RS koji upadnu u finansijske probleme ubuduće će moći da pregovaraju sa povjeriocima.

Preduzeća i preduzetnici u RS koji upadnu u finansijske probleme ubuduće će moći da pregovaraju sa povjeriocima da bi postigli dogovor u vezi sa izmirenjem dugova i na taj način spriječili da nad njima bude pokrenut stečaj.

To je omogućeno Nacrtom zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturiranju, koji je usvojila Vlada RS.

"Sporazumno finansijsko restrukturiranje je dobrovoljni, vansudski model restrukturiranja dugova kroz redefinisanje dužničko-povjerilačkih odnosa između preduzeća ili preduzetnika u finansijskim teškoćama i njihovih povjerilaca, prvenstveno banaka, ali i dobavljača. Posrednik u ovim pregovorima je Privredna komora RS", saopšteno je iz Vlade RS.

U Privrednoj komori kažu da su već duže insistirali na donošenju ovog zakona po uzoru na zemlje regiona.

"Privredna zajednica donošenjem ovog zakona nastoji da reaguje na prve znakove finansijskih problema u firmama. Tako, na primjer, ako se neko preduzeće zaduži za kupovinu mašina, a iz određenih razloga ne može otpočeti proizvodnju, to može ugroziti otplatu kredita. Na kraju taj privrednik može sa predstavnicima banke i povjeriocima pregovarati u vezi sa izmirenjem obaveza. Kada postignu dogovor o daljim uslovima izmirenja obaveza, potpisuju sporazum", objasnila je direktorica Privredne komore RS Dragica Ristić kako će zakon zaživjeti u praksi.

Naglasila je da je ovim zakonskim rješenjem privrednicima i njihovim povjeriocima data šansa da razgovaraju o uslovima izmirenja obaveza.

"Na taj način imamo pravovremenu reakciju i ne čekamo da pojedina preduzeća zapadnu u velike finansijske probleme i da nad njima bude pokrenut stečajni postupak. Preduzećima se na ovaj način daje šansa da se oporave i nastave sa poslovanjem. U pregovorima učestvuju dužnik i manji broj povjerilaca, a ne svi, jer bi došlo do sukoba interesa", kazala je Ristićeva.

Privrednici pozdravljaju donošenje ovog zakonskog rješenja, ali navode da je neizvjesno koliko će banke kao najveći povjerioci imati sluha za sklapanje sporazuma.

"Sve firme nekada upadnu u finansijske poteškoće. Sklapanjem sporazuma sa povjeriocima, u provom redu bankama, o uslovima izmirenja dugovanja možemo izbjeći veće probleme, a u krajnjem slučaju i stečaj. Banke treba da imaju sluha za nas i da budu korektne i u ovom slučaju i u vezi sa kamatnim stopama, jer su one često uteg koji preduzeća odvedu u ponor", kazao je direktor obućarskog preduzeća "Sanino" iz Dervente Radovan Pazurević.Obaveza donošenja zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturiranju proizlaze i iz više dokumenata. Taj zadatak naveden je u programu ekonomskih reformi RS od 2017. do 2019. godine, reformskoj agendi i pismu namjere Međunarodnom monetarnom fondu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti