Preuzimanje kontrole nad bh. nebom počinje 1. oktobra

17.07.2014. 14:28 / Izvor: eKapija.ba
Preuzimanje kontrole nad bh. nebom počinje 1. oktobra

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić izrazio je zadovoljstvo početkom procesa preuzimanja kontrole nad bh. nebom od 1. oktobra 2014. godine.

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić izrazio je zadovoljstvo početkom procesa preuzimanja kontrole nad bh. nebom od 1. oktobra 2014. godine. 

"Zadovoljstvo mi je i čast što smo uspjeli iznijeti jedan ovako kompleksan projekat koji za našu zemlju otvara novo poglavlje saradnje sa Eurocontrolom. Pored toga ovaj projekat donosi finansijsku dobrobit za Bosnu i Hercegovinu i za bh. civilnu avijaciju. Pokazali smo i da možemo pokrenuti stvari sa mrtve tačke i da imamo energiju da projekte bitne za Bosnu i Hercegovinu iznesemo do kraja", rekao je ministar Hadžić, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Ministar Hadžić je istaknuo da ga je pismeno informirao generalni direktor Eurocontrola Frank Brenner „da sve ide po planu po pitanju otvaranja novog BH ACC počevši od 1. oktobra 2014.

U svom pismu generalni direktor Eurocontrola izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim uspješnim pripremama u koje spadaju početak FIS usluga u junu 2014. godine, početak „shadow mode“ operacija za donji dio zračnog prostora u junu 2014. godine i stvaranje Komiteta za vazdušni prostor BiH, kao i pripremama za potpisivanje ATS sporazuma između Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. 

Ministar Hadžić je naglasio da treba nastaviti predano raditi na slijedećim koracima dogovorenim u okviru Eurocontrol/ Tranzicionog plana usaglašenog između institucija Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije: 1. oktobar 2014. - početak Tranzicionog plana za operacije kod BH ACC; 1. oktobar - 30. oktobar 2014. - postepena tranzicija do punog kapaciteta uz podršku SMATSA instruktora i zatim pružanje putnih usluga BH ATCOS; 1. decembar 2014. - povratak na uobičajene operacije. 

"Na ovaj način ćemo osigurati ulazak u novo vrijeme u kojem Bosna i Hercegovina preuzima pružanje kompletnih usluga u svom vazdušnom prostoru - istaknuo je Hadžić dodavši da su na jučerašnjem sastanku u Briselu između Eurocontrola, BHANSA-e, Hrvatske kontrole i SMATSA definitivno potvrđeni rokovi Eurocontrol/Tranzicionog plana", navodi se u saopćenju.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti