Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Pri izgradnji buduće Jadransko-jonske autoceste zadovoljiti interese svih strana

25.07.2020. 08:10 / Izvor: Akta.ba

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović sastao se danas u prostorijama Instituta za građevinarstvo „IG“ d. o. o. Banja Luka u Banjoj Luci sa direktorom Instituta Nebojšom Kneževićem i njegovim saradnicima.

Tema sastanka bila je izgradnja buduće Jadransko-jonske autoceste a razmatrane su predložene varijante multikriterijskih analiza, kao i trasa koju su predložile općine istočne Hercegovine.

Kako je istakao ministar Mitrović, Ministarstvo će razmotriti ovaj zahtjev te na bazi analiza predložiti daljnje korake kako bi bili zadovoljeni interesi svih strana, odnosno Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine, ali i Republike Hrvatske i Crne Gore s obzirom na to da se ova trasa autoceste nalazi u sastavu SEETO mreže koridora.

Jadransko-jonska autocesta kroz Bosnu i Hercegovinu počinje u Počitelju, a završava u Aranđelovu kod Trebinja na granici sa Crnom Gorom.

Plansko-projektnom dokumentacijom ove autoceste predviđeno je da njena dužina kroz Federaciju BiH i Republiku Srpsku bude oko 110 kilometara.

Jadransko-jonska autocesta je dio istoimenog koridora dužine oko 1.110 kilometara koji prolazi kroz sedam zemalja - Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i završava u luci Igumenica u Grčkoj.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti