Projekat "Digitalna komora": Svi proizvođači na jednom mjestu

21.09.2021. 08:19 / Izvor: Nezavisne novine
Projekat 'Digitalna komora': Svi proizvođači na jednom mjestu

Ovo će sigurno donijeti benefite svima, kako građanima, tako i privredi.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine pokreće novi projekat "Digitalna komora", čija će platforma objediniti podatke o svim proizvođačima u BiH.

Naime, ova platforma pruža i mogućnost edukacije, B2B modela poslovanja, organizaciju online sajmova, ali i mnoge druge olakšice i za domaće i za strane kompanije koje su u potrazi za partnerima iz BiH.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kazao je za "Nezavisne" da je digitalizacija u društvu, privredi ili javnoj upravi veoma značajna stvar te da se to treba podržati i potencirati.

"Ovo će sigurno donijeti benefite svima, kako građanima, tako i privredi. Digitalizacija društva je trend i treba što prije da uđemo u ovaj proces. 'Digitalnom komorom' će biti veća vidljivost svih kompanija iz Bosne i Hercegovine i ovo je jako dobar projekat koji će svi privrednici podržati", naveo je Smailbegović.

Slobodan Dragičević, sekretar Granskog udruženja za ICT u Privrednoj komori RS i član stručne komisije u izradi ovog projekta, rekao je da je zadatak ove komisije da procijeni i Upravnom odboru STK da tačne informacije koji su sve ciljevi "Digitalne komore" i koje će tu biti prednosti za privredna društva.

"Ovo je još u početnoj fazi implementacije i mora se mnogo stvari doraditi da bi bilo funkcionalno za privredna društva. Zadatak stručne komisije i mene lično jeste da sve aktivnosti budu usmjerene na to da benefit privrednim društvima bude posebno naglašen, izražen i jasan", naglasio je Dragičević.

Istakao je da će pomoć privrednim društvima biti izražena kroz digitalni marketing, i to prije svega izvozno orijentisanim firmama.

"Privredna komora RS je već napravila sličnu platformu i to berza robe, proizvoda i usluga koja se nalazi u okviru našeg poslovnog registra i dostupna je na business-rs.ba. Tu se privredna društva mogu prijaviti i postavljati sadržaje koji su bitni potpuno besplatno", pojasnio je Dragičević.

Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH, naveo je da ovo nije novina u svijetu te da je to jedan od alata kojima se komore služe za bolju povezanost firmi u zemlji.

"Ako bude pravilno iskorištena, ova platforma može biti veoma dobra stvar. Suština je da svi imaju pristup tome, čime bi svi imali informaciju u realnom vremenu. Ovo jeste dobra stvar, ali nikada softver ne može zamijeniti čovjeka", kazao je Jašarspahić.

Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, pozvao je sve privredne subjekte da se registruju na "Digitalnu komoru".

"Njen krajnji cilj jeste da kroz proces digitalizacije omogući bh. privrednicima veću vidljivost. Ova platforma nudi i olakšice u smislu pronalaženja informacija o uputstvima za uvoz i izvoz, relevantnim zakonskim ili proceduralnim okvirima poslovanja u određenim poljima, a omogućava i pristup informacijama o real time djelatnostima pojedinačnih preduzeća, kao i makroekonomske podatke", istakao je Egrlić.

Naglasio je da ona omogućava i održavanje online sajmova bez geografskih ograničenja, te je proces registracije potpuno besplatan.

"Sve što je potrebno uraditi jeste posjetiti internet stranicu digitalnakomora.ba i odabrati opciju Registrujte se", zaključio je Egrlić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti