Propali projekti i zatvorene firme u "ličnoj" karti investitora koji želi kupiti Dom penzionera

22.01.2021. 10:00 / Izvor: Akta.ba
Propali projekti i zatvorene firme u 'ličnoj' karti investitora koji želi kupiti Dom penzionera

Ugovor o prodaji Dom penzionera Nedžarići u Sarajevu krajem prošle godine je zvanično poništen.

Ugovor o prodaji Dom penzionera Nedžarići u Sarajevu krajem prošle godine je zvanično poništen.

Razlog poništenja, kako je za Akta.ba ranije potvrdio Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, su neizmirene ugovorene obaveze kompanije Capital Holding, koja je isti kupila za 10,3 miliona KM.

U međuvremenu je u javnost došla informacija kako postoje novi interesanti za kupovinu spomenutog objekta sa pripadajućim zemljištem, na kojem planiraju izgraditi luksuzni kompleks poslovnih, komercijalnih i rezidencijalnih sadržaja u ukupnoj površini od oko 135.000 m2.

PONUDA NIJE PRAVNO RELEVANTNA

Kako saznajemo, riječ je o kompaniji NOA Group na čijem čelu se nalazi Nermin Hubić.

Hubić je za Akta.ba kazao kako je zajedno sa svojim pravnim timom i pravnim zastupnikom Temin Šemsom na adresu Zavoda dostavio zvaničnu ponudu u kojoj navode da su spremni odmah uplatiti traženi iznos ili obezbijediti bankovnu garanciju za uredno plaćanje na cjelokupan iznos kupoprodajne cijene.

"Mi smo spremni ispuniti sve naše obaveze i prije potpisivanja ugovora izmiriti sve obaveze, tako da u ovom segmentu ne očekujemo nikakve pravne smetnje. Naš pravni tim je pregledao cjelokupnu dokumentaciju i regulisao sve ono što se tiče nas kao kupca tako da smo mi spremni i čekamo odluku Vlade FBiH i Zavoda o daljim koracima”, kazao je Hubić.

Ono što je ovoj kompaniji bitno, kako Hubić kaže, jeste da cjelokupan proces prođe u okviru zakonskih procedura i obaveza.

Nakon odluke najavljuje da kreću u dobijanje potrebnih odobrenja i dozvola za gradnju. 

"Sa građevinskim radovima planirano je početi odmah nakon rušenja postojećeg objekta i dovođenje lokacije u fazu početka gradnje, a aktivno građenje sredinom 2022. godine, nakon dobijanja dozvola. Realizacija projekta planirana za tri i po godine", kazao je Hubić.

Iz Zavoda su nam kazali da Upravni odbor Zavoda MIO/PIO, uz suglasnost Vlade Federacije, mora donijeti odluku o načinu i uvjetima prodaje Doma, te da ukoliko je neka ponuda i poslana, ona nije pravno relevantna jer nije donesena nova odluka o prodaji.

"U našim službenim procedurama nemam zaprimljene ponude, tek kada nova odluka o prodaji bude donesena, a o čemu će cjelokupna javnost biti obaviještena, ponude će se smatrati pravno relevantnom, a do tada nemamo namjeru komentirati ni ovo niti bilo koju drugu ponudu koja će, moguće, stići", kazao je Kvesić za Akta.ba.

FIRME BEZ KAPITALA

Objekat Doma penzionera u Nedžarićima nalazi se na atraktivnoj lokaciji. Godinama se oko ovog objekta vode razni sporovi kao i bezuspješne prodaje/kupovine. I ranije su se kao kupci pojavljivale razne kompanije i institucije ali niti jedna nije realizirala svoje namjere.

Sumnja se baca i na navodnu ponudu kompanije NOA Group koja iza sebe nema značajan kapital, bar isti nije zabilježen u našim novčanim tokovima a i ranije predstavljeni projekti iste nisu u cjelosti realizirani.

Spomenuta kompanija NOA Group još 2017. godine prezentovana je kao bosanskohercegovačka kompanija koja ima internacionalno strateško biznis partnerstvo sa izvornim tvorcem NOA brenda, kompanijom Hangar 18 iz Republike Hrvatske, te regionalnu autorizaciju brenda mobilnih telefona NOA.

Ovaj brend je neslavno završio u našoj zemlji, a razlozi nam nisu zvanično poznati.

Još tada je ova kompanija pompezno predstavljala razvojne investicijske kapacitete u BiH, kao i detalje izgradnje regionalnog razvojnog centra za administrativnu i tehničku podršku. Najavljivano je i zapošljavanje 100 mladih visoko obrazovanih ljudi.

Tadašnji planovi NOA Group bili su da direktno u BiH investiraju 4.000.000 KM u već pomenuti razvojni i distributivni centar. Za dalji razvoj modela, širenje na nova tržišta i stabilizaciju poslovanja NOA Group planirala je investira 25.000.000 KM zajedno sa Hangar 18 Hrvatska. Kao odgovorno lice navodi se Hubić Dženneta.

Portal Akta.ba je došao do podataka da se u vlasništvu Nermina Hubića nalazi još nekoliko kompanija, a koje su ubrzo nakon osnivanja prestale sa radom ili su otišle u stečaj.

Navodimo samo neke od njih u okviru kojih su svojevremeno najavljivani također veliki projekti i investicije. Hubić se kao direktor spominje u firmi Tahmid d.o.o. Sarajevo osnovanoj 2001. godine i koja se nalazi u stečaju, uz ovu firmu vezana je i firma Tahmid d.o.o. Sarajevo Pj Unima Caffe & Restaurant osnovana 2013. godine koja nema nikakav kapital i ima blokirane račune.

2014. godine ova kompanija je također najavljivala nekoliko milionskih projekata kao što su ekskluzivni caffe i nargila bar nakon kojeg planiraju otvoriti mrežu sa 30 sličnih objekata u Sarajevu i drugim gradovima BiH. Također, najavljivano je i otvaranje ekspresnog restorana na Ilidži sa zabavnim parkom, kao i obnova kultne sarajevske Olomanke.

Među projektima spominjana je i izgradnja hotela sa pet zvjezdica, u vrijednosti od 20 miliona maraka, otvaranje fabrike za proizvodnju hljeba, peciva, konditorskih proizvoda i pekarskih proizvoda sa dužim rokom trajanja. U ovaj projekat je trebalo biti investirano sedam miliona KM i zaposleno 200 ljudi.

U okviru grupacije se nalazi i frma NOA d.o.o. osnovana 2018. u kojoj se kao odgovorno lice navodi Hubić Dženneta, a prokurista Nermin Hubić. Firma ima jedan blokiran račun i 0 prihoda u 2019. godini. U okviru ove firme posluje Mr.Noa Caffe & Restaurant. Malo šta je od spomenutih projekata grupacija uspjela ralizirati.

Sudeći po ovim podacima jasno je da ova grupacija neće moću sama finansirati kupovnu Doma penzionera kao i izgradnju milionskog kompleksa.

S druge strane, Hubić najavljuje da je cjelokupna vrijednost projekta 175 miliona KM, što je obezbijeđeno iz međunarodnih finansijskih institucija. Informaciju o kojim institucijama je riječ nismo dobili.

Spomenuti kompleks bi povezao više nezavisnih, visoko modernizovanih segmenata, koji dizajnom i funkcionalnošću čine cjelinu kao što su šoping mol, hotel sa pet zvjezdica, luksuzne poslovne apartmane, kancelarijske prostore, luksuzne stanove i parking na nekoliko etaža. Na četiri podzemne etaže predviđeno je 1.650 parking mjesta.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti