Pušteno u rad visokoregalno skladište po evropskim standardima - Investicija MIMS Grupacije vrijedna 19 mil KM

06.03.2009. 15:45 / Izvor: eKapija.ba
Pušteno u rad visokoregalno skladište po evropskim standardima - Investicija MIMS Grupacije vrijedna 19 mil KM

Visokoregalno skladište u industrijskoj zoni Sarajeva, Rajlovcu, projekat Sprinda, Sarajevske pivare i Klasa, pušteno je danas u rad. Riječ je o najmodernijem skladištu u ovom dijelu Evrope, koje podrazumijeva praćenje, sljedivost proizvoda, skladište i prodajno mjesto. Vrijednost ukupne investicije je 19 miliona KM.

Sve prednosti visokoregalnog skladišta, poput brzine prijema i otpreme robe, automatske obrade podataka i praćenje datuma isteka robe, osim članica Grupacije MIMS, Klasa, Sarajevske pivare i Sprinda koristiti će i sve kompanije zainteresirane za izajmljivanje dijela skladišnog prostora. Ovaj tip u cijelosti kompjuteriziranog skladišta, koristi se ponajprije za robu visokog koeficijenta obrtaja, s dužim rokom upotrebe, koja se distribuira u velikim količinama i koja zadovoljava stroge europske standarde pakovanja, saopćeno je iz MIMS Grupacije za eKapija.ba.

Ovo u cijelosti kompjuterizirano skladište zbog svoje lokacije u industrijskoj zoni Sarajeva, Rajlovcu, te daljnjeg razvoja saobraćajne infrastrukture u BiH, omogućavati će brzi transport roba prema ostalim potrošačkim centrima u Bosni i Hercegovini; Tuzli, Mostaru, Banjoj Luci i Bihaću u kojima će se putem regionalnih centara brzo doći do potrošača.

"Uposlenici su prošli Stocklinovu edukaciju održavanja i rukovanja ovim modernim sistemom, kako u elektero tako i u mehaničkoj struci. Trenutno je riječ o osam mladih i školovanih ljudi. S daljnim popunjavanjem kapaciteta skladišnog prostora otvoriti će se 30 novih radnih mijesta", rekao je Amer Avdić, direktor SP Commerca, kompanije koja vrši usluge skladistenja, manipulacije i otpreme robe do krajnje destinacije za sve kompanije koje će koristiti dio skladišnog prostora.

Ovako opremljeno skladište, osigurava izbjegavanje zastoja u radu, naime putem softvera MFC-WMS, klijent ima potpunu informaciju o stanju na zalihi, dinamici isporuke i prodaje, u realnom vremenu "just in time". Monitoring je osiguran 24/24 h iz centra u Dornachu, a eventualni kvar se garantirano otklanja u roku od 24 h. Skladište će po popunjavanju prostora raditi u tri smjene.

"Pred kraj marta 2007. Stocklinov tim je prvi puta posjetio Sarajevo kako bi započeo projekat izgradnje Visokoregalnog skladišta u Rajlovcu. Dvije godine kasnije možemo vidjeti rezultat odlične saradnje između Mims Grupacije i Stocklina. Zbog svog posla imao sam mnogo kontakata s ljudima iz različitih zemalja, samim time i različitih kultura. Ovdje je riječ o najboljem primjeru međunarodne organizacije. Ukoliko bih imao šansu da opet počnem neki novi projekat u Bosni i Hercegovini, bio bih sretan da opet dođem i sarađujem sa ljudima kao sto su bili predstavnici Mims Grupacije", istaknuo je project manager Stocklina, Jean-Marc Fels.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti