Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Radne grupe finaliziraju pripremu odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije

12.11.2018. 15:27 / Izvor: Fena

Vijeće ministara BiH bi na sjednici planiranoj za 13. novembar, trebalo da razmatra Informaciju o trenutnom stanju pripreme odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, čiji je predlagač Direkcija za evropske integracije (DEI).   

Glasnogovornica DEI-a Marina Kavaz-Siručić je danas kazala Feni da doprinose nadležnih institucija za pripremu cjelovitih odgovora BiH radne grupe u sistemu koordinacije i dalje finaliziraju.

"Od 35 radnih grupa, 30 su okončale posao bilo da su utvrdile odgovore, bilo da su izdvojile odgovore o čijem sadržaju nisu mogle postići saglasnost. Očekivano je i da preostale radne grupe što skorije završe posao, nakon čega bi se nefinaliziranim odgovorima u nastavku bavila Komisija za evropske integracije", navela je Kavaz-Siručić.

Po njenim riječima, komunikacija u radnim grupama odvijala se kontinuirano u formi sastanaka, video poziva, elektronske pošte, ovisno o obimu zadatka i preferiranom načinu rada unutar grupe.

Podsjećanja radi, Evropska komisija je u drugoj polovini juna proslijedila dodatna pitanja u svrhu pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Kako je tada saopćeno iz Direkcije za evropske integracije, dodatna pitanja čine 20 posto pitanja iz Upitnika dostavljenog u decembru 2016. godine. Sličan omjer dodatnih i pitanja u Upitniku imale su i države u regionu.

Najviše dodatnih pitanja (106) odnosi se na politički kriterij, dok je u ekonomskom kriteriju Evropska komisija postavila 33 dodatna pitanja. Slijede poglavlje 19. Socijalna politika i zapošljavanje (43), poglavlje 14. –Transportna politika (39), te poglavlje 26. – Obrazovanje i kultura (36)...

Svrha dodatnih pitanja je da pojasne prethodno dostavljene odgovore, konstatuju promjene u odnosu na odgovore na Upitnik i uključe podatke za 2017. koji ranije nisu mogli biti prikupljeni.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti