Radnici Zenicatransa najavljuju štrajk glađu

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Radnici Zenicatransa najavljuju štrajk glađu

03.01.2020. 10:00 / Izvor: Oslobođenje

Radnici JKP Zenicatrans - Prevoz putnika Zenica već četvrti dan pod blokadom drže Autobusku stanicu Zenica. Nema polazaka niti prijema putnika sa stanice.

Prema riječima Huse Sarvana, predsjednika Sindikata ovog preduzeća, na ovaj korak radnici su se odlučili zbog nedostatka goriva za rad, jer im dobavljači više ne žele isporučivati gorivo bez prethodne uplate novca. Podsjetimo, račun preduzeća blokiran je od Kantonalnog poreznog ureda Zenica, kojem se duguje oko četiri miliona KM glavnice.

Za danas u 13 sati se očekuje održavanje vanredne tematske sjednice Gradskog vijeća Zenica o stanju u Zenicatransu ukoliko se sakupi dovoljan broj vijećnika (bar 16) da prisustvuje sjednici. Održavanje sjednice su inicirali iz Kluba vijećnika SDP-a.

"Ukoliko ne riješe problem, ukoliko nam ne pomognu, radnici Zenicatransa idu u radikalnije mjere. Jedna od njih je štrajk glađu u koji ćemo stupiti 4. januara. Ako budu riješili pozitivno neke stvari po preduzeće, mi možemo u roku od pet minuta početi raditi", izjavio je Sarvan.

Darmin Terzić, direktor preduzeća, očekuje održavanje vanredne tematske sjednice GV-a na kojoj bi se razmatrale hitne interventne mjere koje se trebaju poduzeti da se odblokira račun i preduzeće počne raditi. Tvrdi za naš list da Zenicatrans, kao dužnik, nije u istim aršinima za Poresku upravu, kao sarajevski Gras, “koji je dužan 130 miliona maraka prema Poreskoj upravi i 30 miliona Upravi za indirektno oporezivanje, a koje niko iz države nije blokirao”.

Gradsko vijeće je na redovnoj sjednici u septembru izglasalo zaključak da Gradska uprava, iz rebalansa budžeta za 2019. godinu, četiri mjeseca tom preduzeću doznačuje po 150.000 KM, te da im uplati i jednokratnu tranšu od 400.000 KM. Do realizacije nikada nije došlo, jer rebalans gradskog budžeta nije ni rađen.

PODIJELI:

TAGOVI:

Zenicatrans

štrajk

rebalans

budžet

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti