Tužilaštvo pokrenulo treću istragu protiv Agrokora

26.03.2019. 12:20 / Izvor: SRNA
Tužilaštvo pokrenulo treću istragu protiv Agrokora

Nova istraga se odnosi na zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju tokom novembra i decembra 2013. godine u Zagrebu i švajcarskom gradu Ham, prenosi "Jutarnji list".

Županijskoj državno tužilaštvo u Zagrebu pokrenulo je treću istragu u slučaju "Agrokor", kojom je obuhvaćen bivši vlasnik ove kompanije Ivica Todorić i još dva lica zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj u privrednom poslovanju i nezakonito pribavili imovinsku korist od 1.250.000 eura.

Osim Todorića, za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju Tužilaštvo tereti bivšeg izvršnog potpredsjednika koncerna za poslovanje i poslovni razvoj Pirušku Canjugu i nekadašnjeg direktora u "Agrokoru" za građevinske investicije Antu Huljeva.

Nova istraga se odnosi na zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju tokom novembra i decembra 2013. godine u Zagrebu i švajcarskom gradu Ham, prenosi "Jutarnji list".

Riječ je o ugovorima između "Agrokora" i američkog Fonda za nekretnine V.P.Karej /W. P. Carey/ o prodaji nekretnina, skladišta, supermarketa i hipermarketa, kao i povratnog najma prostora.

U jednoj takvoj transakciji "Agrokor" je ovom fondu prodao i odmah uzeo u zakup više maloprodajnih trgovina za 67 milona eura, a firmi iz Švajcarske isplatio 1,25 miliona evra za usluge posredovanja i savjetovanja u ovom poslu.

Provjeravajući ove transakcije, istražioci su utvrdili da je Todorić, uz pomoć Canjugove, naložio plaćanje švajcarskoj firmi u decembru 2013. godine, a sve to je sproveo Huljev.

Istragom je zaključeno da švajcarska firma nije pružila nikakve savjetničke usluge, nego je riječ o fiktivnom pokriću za izvlačenje novca iz "Agrokora".

Istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante, te 12 "Agrokorovih" menadžera i revizora Tužilaštvo je pokrenulo u novembru prošle godine zbog nezakonitog pribavljanja nekoliko stotina miliona eura /više od milijardu kuna/ iz te kompanije.

Ukupnoj šteti uz Todorićevu imovinsku korist, Tužilaštvo je dodalo i dodatnih 43 miliona eura /320 miliona kuna/ pribavljenih za pravno lice falsifikovanjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića, koji je nakon izručenja Hrvatskoj sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. novembra bio pušten na slobodu, uz kauciju od milion eura /7,5 miliona kuna/ i zabranu napuštanja Zagreba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti