Odluka je pala: Nekada moćno brodogradilište odlazi u historiju

23.01.2020. 11:36 / Izvor: HRT
Odluka je pala: Nekada moćno brodogradilište odlazi u historiju

Imovina Uljanika d.d. bit će prodana, osim one koja bi mogla poslužiti za eventualno novo pokretanje proizvodnje.

Skupština vjerovnika na Trgovačkom sudu u Pazinu odlučila je da Uljanik d.d., krovna organizacija pulske brodograđevne kompanije, nema uvjete za nastavak poslovanja i ide u likvidaciju. Očekivana je to odluka  s obzirom na to da je stečajna upraviteljica Marija Ružić zaključila da društvo ne ostvaruje prihode iz poslovanja niti se to očekuje, a da obveze u iznosu 4, 85 milijardi kuna znatno premašuju vrijednost imovine, koja iznosi 1,75 milijardi kuna. Zbog toga izrada stečajnog plana nije moguća.

"Ako nema mogućnosti izrade stečajnog plana, a pokazalo se da nema, tada je zakonska odredba da se ide dalje, a to je likvidacija odnosno unovčenje cjelokupne imovine", pojasnila je odluku stečajna upraviteljica Marija Ružić.

Samir Hadžić, član Vjerovničkog vijeća Uljanika, dodaje da ovo danas znači "čistu likvidaciju".

"Danas smo došli do gašenja Uljanika a moglo se to riješiti drukčije. Vraćati se sad nazad, govoriti o onome što je bilo, možemo, ali negdje drugdje. Mislim da trebamo naći rješenje a rješenje je ponovno u premijeru i Vladi", rekao je predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Horvat o odluci: Ovo nije nužno kraj brodogradnje u Puli

"Kao što je danas napomenula i sama stečajna upraviteljica, odluke koje su donesene na današnjem ročištu ne moraju nužno značiti i kraj brodogradnje u Puli. No, kao i u drugim sličnim slučajevima kojih smo bili svjedoci, tako ćemo se i u ovoj situaciji držati premise da svaka poslovna aktivnost mora podrazumijevati i odgovornost, kako prema radnicima, tako i prema samoj kompaniji, ali i državi. Ne smijemo više biti dovedeni u situaciju da skupo plaćamo loše poslovne odluke iz povijesti", istaknuo je u priopćenju ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat komentirajući ročište.

Prihvaćen prijedlog stečajne upraviteljice o obustavi poslovanja

Skupština vjerovnika Uljanika d.d. u stečaju većinom je glasova prihvatila prijedlog stečajne upraviteljice o obustavi poslovanja. Stečajna upraviteljica Marija Ružić izvijestila je Skupštinu kako nema osnove za izradu stečajnog plana. 

Imovina Uljanika d.d. bit će prodana, osim one koja bi mogla poslužiti za eventualno novo pokretanje proizvodnje.

Odluke su donesene većinom s više od 90% glasova.  Stečajna upraviteljica spomenula je mogućnost nastavka brodogradnje kroz novu tvrtku na koju bi se prenijela koncesija na pomorskom dobru, ali se o tome danas nije raspravljalo.

Podsjetimo, na trgovačkom sudu u Pazinu odlučivalo se danas o sudbini Uljanika. Vjerovnici, od kojih je najveći država, trebali su odlučiti prihvaćaju li plan stečajne upraviteljice o likvidaciji Uljanika i nastavku proizvodnje preko nove tvrtke "Uljanik brodogradnja 1856".

Neslužbeno se već jutros spominjalo da na dnevnom redu ipak neće biti odluka o nastavku proizvodnje nego samo o likvidaciji. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti