Olakšana trgovina voćem i povrćem u CEFTA regionu

01.03.2020. 18:03 / Izvor: Akta.ba
Olakšana trgovina voćem i povrćem u CEFTA regionu

Odluka predviđa striktna pravila koja su usaglašena s pravilima EU, a koja su predvidljiva za privrednike i olakšavaju promet robe.

Zajednički komitet CEFTA donio je 25.02.2020. godine u Tivtu odluku o olakšavanju trgovine voćem i povrćem, koja će, kako je istaknuto, doprinijeti razvoju privrede Zapadnog Balkana. Odluka predviđa striktna pravila koja su usaglašena s pravilima EU, a koja su predvidljiva za privrednike i olakšavaju promet robe. Također, čine da kvalitet te robe ne bude ugrožen ni na koji način. Ova odluka uvezuje agencije u regionu koje su zadužene za promet robe.

Privredne komore Zapadnog Balkana okupljene u Komorski investicioni forum apeluju da se razgovara s vladama kako bi se došlo do procedura i postupaka koje pospješuju promet robe na Zapadnom Balkanu. Izvoz voća i povrća sa Zapadnog Balkana je čak oko 20 puta manji nego iz zemalja EU i mora se nastaviti s uklanjanjem trgovinskih barijera u regionu, poručio je generalni sekretar Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana Safet Grdžaliju.

Grdžaliju je u svoje ime, kao i u ime predsjednika Upravnog odbora KIF-a i predsjednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža, pozdravio usvajanje odluke za olakšavanje trgovine voćem i povrćem od strane zajedničkog komiteta CEFTA. Poručio je da je regionu Zapadnog Balkana potreban ekonomski pristup, bez političkih primjesa koje su još prisutne.

Direktor Sekretarijata CEFTA Emir Đikić očekuje da će uzajamno priznavanje certifikata u trgovini voća i povrća zaživjeti već do ljeta.

“Također, nadamo se da ćemo do kraja godine napraviti nacrt višegodišnjeg kontrolnog plana i da ćemo započeti s implementacijom“, precizirao je Đikić. Kako je rekao, zato je važna razmjena veterinarskih i fitosanitarnih certifikata, kao i certifikata za javno zdravlje.

Na skupu u Tivtu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac je kazao, između ostalog, da je osnova ovogodišnjeg predsjedavanja BiH CEFTA-om provođenje Sporazuma i njegovih dodatnih protokola, te provođenje aktivnosti iz Višegodišnjeg Akcionog plana za kreranje Regionalnog ekonomskog područja (MAP-REA) koja se odnose na trgovinska pitanja. Naglasio je da su prioriteti BiH slobodno kretanje roba, uklanjanje prepreka za trgovinu robom, slobodna trgovina uslugama, slobodni protok ulaganja, usvajanje dodatnog protokola o rješavanju sporova i institucionalni razvoj CEFTA tijela.

Hamdo Tinjak iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa podsjetio je da BiH ove godine predsjedava CEFTA i da je 2020. godina dobro krenula usvajanjem odluke o voću i povrću. Ističe da je to veoma značajna odluka za region pošto dobar dio trgovine u CEFTA regionu čini voće i povrće. Dodao je da zemlje kao što su Severna Makedonija, Srbija, Albanija i druge imaju dosta toga da ponude regionu kada je u pitanju voće i povrće. Tinjak objašnjava da svaku odluku CEFTA mora da donese preko zajedničkog komiteta koji čine ministri ili njihovi zamjenici i državni sekretari. Također, objašnjava da je riječ o certifikatima koji prate robu i koje su zemlje iz CEFTA međusobno priznale, tako da sada više nema potrebe da se oni dodatno provjeravaju na carinama.

„Dovoljno je da takav jedan certifikat dođe i onda više nema dodatnih provjera od strane državnih u kojoj se uvozi i njenih institucija“, naveo je Tinjak.

Skup u Tivtu održan je u okviru projekta Podrška olakšanju trgovine između članica CEFTA koju realizuju KIF i CEFTA, uz podršku Europske komisije i njemačkog Ministarstva za ekonomsku suradnju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti