U Srbiji pokrenuta proizvodnja kvasca

23.03.2020. 11:51 / Izvor: SRNA
U Srbiji pokrenuta proizvodnja kvasca

Nedimović je ukazao na to da proizvodnja brašna, ulja, mlijeka i mesnih prerađevina teče kako treba.

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da je fabrika u Senti pokrenula proizvodnju kvasca koji bi se u prodavnicama mogao naći već u naredna dva dana.

On je naveo da će Ministarstvo predložiti zabranu izvoza kvasca kako bi se snabdjele sve prodavnice u Srbiji i podsjetio da su fabrike u Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu počele proizvodnju sredstva za dezinfekciju - hipohlorita.

"Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, to je najbolje dezinfekciono sredstvo za ravne površine. Možemo da proizvedemo dnevno 50.000 litara. Sve fabrike koje su se bavile time su uništene. Sada ćemo da postavimo stvari drugačije", rekao je Nedimović za RTS.

On je najavio da će danas početi i proizvodnja 75-procentnog alkohola, a da su prioriteti za snabdijevanje klinički centri i opšte bolnice.

Nedimović je ukazao na to da proizvodnja brašna, ulja, mlijeka i mesnih prerađevina teče kako treba.

Kada je riječ o zabrani kretanja, on je ponovio da poljoprivrednici uz dozvolu mogu boraviti na polju i poslije 17.00 časova.

"Prilagođavajte se vremenu kretanja, ako neko ostane na njivi, neće neko nekom odseći glavu. Život i zdravlje su na prvom mestu, za ostalo se prilagođavamo", rekao je Nedimović.

On je dodao da su pripremni radovi za sjetvu kukuruza u toku. "Imamo gorivo, seme, đubrivo. Treba živeti i posle korone", zaključio je Nedimović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti