Ministar poljoprivrede Srbije: Hrane će biti i za BiH

21.03.2022. 10:10 / Izvor: Agencije
Ministar poljoprivrede Srbije

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović je rekao da je prehrambena suverenost Srbije neupitna.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović je rekao da je prehrambena suverenost Srbije neupitna i da građani u regionu nemaju ni najmanje razloga da budu zabrinuti.

Nedimović je istakao da Srbija ima hrane i za izvoz, te da je zemlje širom svijeta kontaktiraju da kupe određene količine, ali da će Srbija izvoziti samo članicama “Otvorenog Balkana”, BiH i Crnoj Gori.

“Iako se svi zatvaraju, mi ćemo za naše najbliže ostati otvoreni”, rekao je Nedimović za Politiku.

On je podsjetio da je Srbija u proizvodnji i izvozu ključnih sirovina, prije svega pšenice i kukuruza, među prvih 10 zemalja u svijetu.

“I pored te činjenice, obezbijedili smo i dodatne količine drugih namirnica, kako bi tu temu stavili u potpunosti ad akta”, rekao je Nedimović.

On je napomenuo da je cijena goriva i gasa u Srbiji višestruko niža nego u nekim daleko snažnijim zemljama, kao i da je Srbija obezbijedila dovoljne količine đubriva i da ne očekuje nikakve drastične oscilacije.

Nedimović je rekao da je cijena pšenice i drugih žitarica sada na historijskim rekordima, te dodao da u Srbiji očekuju dobre prinose. On je istakao da će smirivanje tržišta zavisiti isključivo od smirivanja situacije u vezi sa Ukrajinom.

Nedimović je rekao da za Srbiju nema problema u lancu snabdijevanja hranom, te da svega ima u svakom trenutku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti