LABORATORIJA

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

RS dobila prvu akreditovanu laboratoriju za vode, zemljište i otpad

Laboratorija za vode, zemljište i otpad, koja je u sastavu Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske, otvorena je danas u Banjaluci i predstavlja prvu akreditovanu laboratoriju u RS u čiju opremu je uloženo više od 200.000 eura.

21.09.2022. 11:51 / Izvor: SRNA

Laboratorija za vode, zemljište i otpad, koja je u sastavu Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske, otvorena je danas u Banjaluci i predstavlja prvu akreditovanu laboratoriju u RS u čiju opremu je uloženo više od 200.000 eura.

Vršilac dužnosti direktora ovog instituta Predrag Ilić izjavio je da je riječ o izuzetno vrijednoj, kapitalnoj opremi za određivanje stotine parametara u životnoj sredini.

"Do sada nismo imali laboratoriju za određivanje bilo koje vrste otpada u Republici Srpskoj i sada se prvi put otvara mogućnost da se u Banjaluci rade ta ispitivanja. Institut će raditi i analize svih vrsta voda, kao i određivanje zemljišta, mulja i sedimenta", naveo je Ilić.

On je rekao da će analize doprinijeti poboljšanju praćenja stanja životne sredine i da sistem upravljanja životnom sredinom u RS i BiH nije bio na zavidnom nivou kada je u pitanju upravljanje otpadom, a da su ispitivanja rađena u inostranstvu.

Ilić je naveo da se otvaranjem ove laboratorije otvorila i mogućnost prijema novih radnika.

Pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Republike Srpske Svjetlana Radusin istakla je značaj ovog projekta, navodeći da je to prva akreditovana laboratorija u RS koja će unaprijediti rad institucija koje se bave upravljanjem otpadom.

Savjetnik u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Nikola Dragović naveo je da ova laboratorija, ne samo da će značajno unaprijediti proces praćenja i kontrole zagađenja, nego i ukupan kvalitet životne sredine u RS.

Pomoćnik ministra za resor vodoprivrede u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Milan Gavrić istakao je da je kontrola kvaliteta vode jedan od najvažnijih segmenata u upravljanju vodama i da će otvaranje ovakve laboratorije znatno olakšati poslove i napore u zaštiti voda.

Laboratorija je opremljena u okviru prekograničnog projekta unapređenja kapaciteta javnih službi u oblasti upravljanja otpadom u prekograničnom regionu između Republike Srpske, odnosno BiH i Srbije, dok je prostor obezbijedio Institut za zaštitu i ekologiju RS. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti