Inovativni modeli zbrinjavanja postindustrijskog tekstilnog otpada

29.09.2020. 15:46 / Izvor: Akta.ba
Inovativni modeli zbrinjavanja postindustrijskog tekstilnog otpada

U tom kontekstu, Privredna/Gospodarska komora FBiH pozdravila je ovu aktivnost obzirom na činjenicu da povezuje ekologiju i dva sektora.

U organizaciji Sveučilišta u Zagrebu, dana 18.09.2020. godine održana je Međunarodna akademska konferencija, na kojoj su prezentirana inovativna rješenja u oblasti tekstila i kože, kao i zbrinjavanja otpada uključujući i tekstilni otpad.

U tom kontekstu, Privredna/Gospodarska komora FBiH pozdravila je ovu aktivnost obzirom na činjenicu da povezuje ekologiju i dva sektora, koja su pod udarom krize uzrokovane pojavom koronavirusa – građevinarstvo i tekstilna industrija.

Usljed nepovoljne epidemiološke situacije uzrokovane pojavom Covid-19, konferencija je održana online, uz učešće 35 predavača – uvaženih naučnika iz Međunarodne akademske zajednice cijeloga svijeta, među kojima je bio i Sead Arslanagić, mr.ecol. nauka iz Sarajeva.

Arslanagić je tokom predavanja detaljno prezentirao inovativne modele zbrinjavanja otpada s osvrtom na urađenu studiju izvodljivosti reciklaže tehnološkog postindustrijskog tekstilnog otpada, čime je pokazao da BiH raspolaže znanstvenim potencijalima koji mogu odgovoriti na aktuelne izazove ove zahtjevne problematike.
           
Posebno je istaknuto da koristeći nastali otpad kao resurs se mogu zadovoljiti temeljni principi kružne ekonomije, te da se ovim modelom stvara nova društvena vrijednost i značajno smanjuje negativni pritisak otpada na zdravlje stanovništva i okoliša.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti