Hrvatski bankari očekuju pad od 9,2 posto ove godine

06.10.2020. 09:03 / Izvor: Agencije
Hrvatski bankari očekuju pad od 9,2 posto ove godine

Ekonomisti očekuju da će realna prosječna plata rasti u 2020, ali i da se stopa nezaposlenosti neće početi smanjivati iduće godine.

Klub glavnih ekonomista Hrvatskog udruženja banaka (HUB) očekuje pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 9,2 posto ove godine.

Iako razlike u očekivanjima od jednog procentnog poena, odnosno između 8,0 i 9,0 posto praktično nemaju neki značaj, vrijedno je spomena to da očekivanja četvorice glavnih ekonomista HUB-a o padu od 9,2 procenta u ovoj i oporavku od 5,2 posto u 2021. godini, malo zaostaju za vladinim prognozama, prenosi Tanjug.

Razliku u procjenama je uzrokovao oštar pad investicija i nešto veći očekivan pad ukupnog izvoza u odnosu na vladine prognoze. Pri tome, najveći optimist među ekonomistima predviđa pad BDP-a od 8,5, a najveći pesimista od 9,6 procenata.

Svi oni očekuju nastavak perioda historijski najnižih kamatnih stopa i stabilan kurs kune prema euru, koji se neće znatno udaljavati od srednjeg pariteta dogovorenog u okviru Evropskoj kursnog mehanizma (7,5345 kuna za jedan euro).

Deficit budžeta

Što se tiče očekivanog oporavka u 2021, tu se izdvajaju dvije karakteristike. Prvo, ekonomisti prognoziraju malo jaču kunu prema euru u toku iduće godine, i drugo, očekuju daljnji pad prinosa na državne obveznice. To znači da medeni mjesec za ulagače u obveznice vjerovatno još nije završen.

Međutim, pesimistični su u pogledu učinaka u pogledu oporavka tržišta rada. S jedne strane, očekuju da će realna prosječna plata rasti u kriznoj 2020, ali i da se stopa nezaposlenosti neće početi smanjivati iduće godine.

Slično tome, očekuje se deficit budžeta od 3,0 procenta BDP-a.

Što se tiče očekivanog trenutka uvođenja eura, jedan ekonomista je dao glas za 2023, dva za 2024. godinu, a četvrti smatra da je vjerovatnoća podijeljena - 50 posto za 2023. godinu i 50 posto za 2024.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti