Nužna intervencija vlasti

Hrvatska drvna industrija u ogromnim problemima

04.01.2024. 09:40 / Izvor: seebiz.eu
HR

Drvna industrija je na koljenima, finansijskih zaliha sve je manje, izvoz je stao i pitanje je kako opstati.

Godinu pred nama sa strepnjom očekuju drvna i papirna industrija u Hrvatskoj, piše seebiz.

Zbog gospodarskog pada Njemačke, čak dvije trećine kompanija u drvnom sektoru očekuju pad prometa veći i od 60 posto, a više od pola kompanija ne zna kada će se taj trend preokrenuti.

Inače, drvna i papirna industrija jedne su od rijetkih koje su ostvarivale suficit u trgovinskoj razmjeni te je za taj sektor vezano gotovo 30 hiljada radnika koji sada ne znaju kakva ih budućnost čeka.

Drvna industrija je na koljenima, finansijskih zaliha sve je manje, izvoz je stao i pitanje je kako opstati.

"Sada je takav trenutak da više sami ne možemo, dakle nužna je intervencija vlasti", kazao je za HRT Ivić Pašalić, predsjednik Udruženja drvnoprerađivačke industrije.

Kako se radna mjesta ne bi ugasila, udruženja predlažu potporu Vlade da se skrati radnu sedmicu s pet na četiri dana, prolongiranje plaćanja kredita prema bankama kao i omogućavanje daljnjeg kreditiranja za nove investicije.

"Jer u krizi je najgore kada zaustavite svoje investicije, onda nećete biti spremni za izlazak iz krize", rekao je.

"Taj neki paket mjera za Vladu nikakav poseban trošak, to je vrlo mali trošak, neusporedivo manji nego što bi bio trošak da Vlada ne intervenira. Ako Vlada ne intervenira doći će do dramatičnih promjena u drvnom sektoru gdje će mnoge kompanije propasti", dodao je.

Drvna i papirna industrija godišnje izvezu robe za gotovo jednu milijardu eura, od čega je čak 400 miliona eura suficita i zapošljava skoro 30 hiljada radnika kojima je sada egzistencija ugrožena.

"Hrvatski izvoz drva u ovoj godini bi mogao pasti 40 posto, to je jedna od najvećih stopa pada ikada i ona je izravna posljedica jedne od najtežih kriza u njemačkoj građevinskoj industriji koja se suočava s korekcijom cijena zbog pogoršanja uvjeta finansiranja", rekao je Hrvoje Stojić, glavni ekonomist HUP-a.

Sindikati smatraju da bi se drvna industrija trebala transformirati u proizvođača gotovih proizvoda kako bi i dalje zadržali konkurentnost.

"Nama je u interesu da drvna masa ne izlazi iz Hrvatske kao obična sirovina, nego da se ona prerađuje u Hrvatskoj. Znamo što se dešava proteklih godina i koliko nam drvne mase, koliko trupaca, svakodnevno šleperima odlazi iz Hrvatske i onda povratno kupujemo namještaj iz Italije, iz nekih drugih zemalja kao vrlo skupi proizvod", istakao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

No ništa od toga neće biti moguće ako Hrvatska izgubi jednu od rijetkih industrijskih grana koja više izvozi nego što uvozi, prenosi seebiz.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU