Sabor izglasao pravo na zdravstvenu zaštitu digitalnim nomadima u Hrvatskoj

05.03.2021. 14:18 / Izvor: HINA
Sabor izglasao pravo na zdravstvenu zaštitu digitalnim nomadima u Hrvatskoj

Sabor je u petak izglasao zakonske izmjene po kojima pravo na zdravstvenu zaštitu ostvaruju digitalni nomadi, odnosno državljani treće zemlje koji rabe digitalne tehnologije.

Sabor je u petak izglasao zakonske izmjene po kojima pravo na zdravstvenu zaštitu ostvaruju digitalni nomadi, odnosno državljani treće zemlje koji rabe digitalne tehnologije za obavljanje svog posla kojima je odobren privremeni boravak u RH.

Izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti stranaca u Republici Hrvatskoj omogućava se ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu digitalnom nomadu.

Riječ je o državljaninu treće zemlje koji je zaposlen ili obavlja poslove putem komunikacijske tehnologije za tvrtku ili vlastitu tvrtku koja nije registrirana u RH i ne obavlja poslove ili pruža usluge poslodavcima na području Hrvatske, a kojem je odobren privremeni boravak u našoj zemlji.

On neće biti obvezan podnijeti prijavu na obvezno zdravstveno osiguranje, no tada će sam snositi troškove korištenja zdravstvene zaštite u zdravstvenoj ustanovi, odnosno kod zdravstvenog radnika privatne prakse ili drugog provoditelja zdravstvene zaštite.

U drugo saborsko čitanje poslane su izmjene Zakona o otocima kojima se u taj zakon prenosi Vladina Uredba o subvencioniranju vode za ljudsku potrošnju po otočaninu.

U drugo čitanje poslano je i nekoliko zakona iz sektora poljoprivrede – o kontroli hrane, o veterinarstvu, o uzgoju domaćih životinja.

Sabor je usvojio i nekoliko izvješća za 2019. godinu – o izvršenju državnog proračuna, o provedbi službene razvojne pomoći inozemstvu te o učincima provedbe Zakona o otocima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti