Air Serbia u aprilu počinje sa testiranjem digitalnog covid pasoša

11.03.2021. 08:28 / Izvor: Agencije
Air Serbia u aprilu počinje sa testiranjem digitalnog covid pasoša

Air Serbia objašnjava da će njeni putnici biti u prilici da lako i jednostavno kreiraju svoj digitalni pasoš.

 Air Serbia, u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom za vazdušni saobraćaj (IATA), početkom aprila počinje sa testiranjem IATA digitalnog pasoša (“IATA Travel Paš”), mobilne aplikacije koja pomaže putnicima da lako i bezbijedno organizuju putovanje u skladu sa zahtijevima država koji se tiču testiranja na kovid 19 ili vakcinacije, najavio je domaći avioprevoiznik.

Dodaje se da će Air Serbia tako biti jedna od prvih avio-kompanija u Evropi koja će postati dio globalne inicijative, čiji je cilj ponovno otvaranje granica bez karantina, kao i garantovanje bezbjednog putovanja i oporavka turizma i avio-industrije.

Prva faza testiranja aplikacije će se odvijati na letovima između Beograda i Ciriha, trajaće nekoliko nedelja, a putnici će biti pozvani da učestvuju, najavljuje se u saopštenju.

"Ponosni smo što ćemo među prvima u svetu testirati digitalni pasoš. Još jednom smo potvrdili našu posvećenost zaštiti bezbednosti, zdravlja i dobrobiti putnika, kao i kreiranju integrisanog i besprekornog korisničkog iskustva“, izjavio je generalni direktor Air Serbia Dankan Nejsmit.

Ocijenio je da je ovo rješenje IATA izvanredna inicijativa, koja će omogućiti putnicima da ispune sve potrebne uslove za ulazak u različite zemlje svijeta.

"Dugujemo veliku zahvalnost Institutu za virusologiju, vakcine i serume 'Torlak' iz Beograda. Oni će biti direktno povezani sa IATA, i bez njihove podrške i saradnje ovaj pilot-projekat ne bi bio moguć“, rekao je Nejsmit.

Nejsmit je naveo da će “IATA Travel Paš” omogućiti putnicima da drže podatke u vezi s testovima na kovid 19 i upravljaju njima na svojim mobilnim telefonima, kao i da dijele na siguran način svoj verifikovani status avio kompanijom prije dolaska na aerodrom.

"IATA digitalni pasoš će takođe pružati ažurne informacije o zdravstvenim propisima u vezi sa korona virusom, pomažući putnicima da provere da li ispunjavaju najnovije uslove ulaska u zemlju odredišta", rekao je Nejsmit.

Regionalni potpredsjednik IATA za Evropu Rafael Švarcman rekao je da je ta organizacija ponosna što radi sa Air Serbiom na tome da “IATA Travel Paš” učini dostupnim na starom kontinentru.

"Ovo je prvi korak ka tome da evropska i međunarodna putovanja tokom pandemije budu što prijatnija, pružajući ljudima sigurnost da ispunjavaju sve zahtijeve vlada za ulazak u države koji se tiču virusa kovid 19", rekao je Švarcman.

Precizirao je da kako se granice budu otvarale, “IATA Travel Paš” će biti dodatno unaprijeđen sa više mogućnosti da ispuni sve zahtijeve vlada za potvrdom testiranja ili statusa vakcinacije, naglasivši da će putnici Air Serbie među prvima imati na raspolaganju ove usluge.

Air Serbia objašnjava da će njeni putnici biti u prilici da lako i jednostavno kreiraju svoj digitalni pasoš.

Nakon testiranja ili vakcinacije, referentne laboratorije će na bezbijedan način slati zaštićene podatke u aplikaciju pojedinca, a “IATA Travel Paš” će zatim uporediti neophodne uslove za putovanje sa unijetim podacima putnika i svi koji ispunjavaju uslove za željenu destinaciju dobiće zelenu oznaku za putovanje.

Aplikacija kao sigurno mjesto za digitalno skladištenje zdravstvenih podataka, ne samo da će ubrzati proces prijave putnika na letove, već će otvoriti potencijal za beskontaktna putovanja u budućnosti, zaključuje Er Srbija u saopštenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti